Voor de mensen die erg van reizen houden, maar niet veel budget hebben, kan dit lastig zijn. Maar er is een manier om toch goedkoop op vakantie te kunnen: de huizenruil! Vooral na de komst van de film ‘The Holliday’, met o.a. Cameron Diaz en Kate Winslet, is de home exchange flink in populariteit gestegen. Feitelijk ruil jij jouw huis met iemand die een huis heeft op jouw vakantiebestemming. Leef als een local op vakantie met jouw huizenruil!

Wat houdt een huizenruil in?

Bij een huizenruil verblijf jij bij iemand in zijn huis, terwijl deze persoon in jouw huis logeert. Dit kan gelijktijdig (meestal het handigst, omdat de meeste mensen toch echt maar 1 huis hebben), of niet. Dit kan met het gehele gezin, maar werkt ook prima voor singles en stelletjes. Het is maar net wat je eigen situatie is, wat je wensen zijn en wat voor een match je kan maken.

De voordelen:

Er zitten verschillende voordelen aan het ruilen van jouw huis voor een vakantie. Of je ze allemaal als voordeel ziet, is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke wensen voor een vakantie. Een aantal voordelen zullen echter voor iedereen gelden:

 • Je bespaart de kosten van een hotel, appartement of camping. Vooral als je wat langer op vakantie wilt, lopen deze kosten snel op. Doordat je nu in een ander z’n huis verblijft, hoef je dus eigenlijk alleen de feitelijke reiskosten (auto, bus, trein, vliegtuig) te betalen
 • Je ben niet verplicht om uit eten te gaan, omdat je gewoon de beschikking hebt over een eigen keuken en dus gewoon je boodschapjes bij de supermarkt kan doen en zelf kan koken
 • Je leeft meer als een local dan als een toerist. Verblijf je in een hotel, appartementencomplex of op de camping, zit je al snel tussen de toeristen en ontmoet je daar dus ook alleen maar toeristen. Als je in een gewoon huis verblijft, zit je dus tussen de lokale bevolking en krijg je ook meer het gevoel dat je tijdelijk in die plaats woont. Je krijgt meer mee van de lokale cultuur
 • Je bent tijdens je verblijf zo goed als zeker van de luxe zaken die je thuis ook hebt, zoals tv, internet, wasmachine (en droger), vaatwasser etc. Als je dus een keer geen zin hebt om iets te doen, kan je ook ’thuis’ op de bank hangen. Ook kan je bij lang verblijf ook lekker je kleding wassen, zodat je minder mee hoeft te nemen
 • Er past iemand op jouw huis als je weg bent, minder kans op inbraken dus
 • Je krijgt vaak ook tips mee van jouw ruilmaatje, dus waar hij/zij als local naar toe gaat en wat de beste restaurants zijn
 • Je komt op verrassende plaatsen en ontmoet andere mensen

De nadelen/twijfels:

 • Het blijft toch een vreemde die in jouw huis verblijft. Heb je niet graag dat anderen aan jouw spullen zitten, dan is dit niet echt iets voor jou
 • Je weet minder goed wat je kan verwachten dan bij een hotel, al zijn er vaak wel referenties beschikbaar als de andere partij al meerdere ruilen gedaan heeft
 • Je kan niet controleren wat de ander in jouw huis uitspookt en/of dingen mee naar huis neemt die niet meegenomen horen te worden
 • Inschrijving op de website is niet gratis, kosten komen op zo’n 85 euro per jaar
 • Je hebt nog steeds een huishouden te doen terwijl je op vakantie bent

Voor al deze nadelen is er ook weer wat tegen in te brengen. In het geval van het eerste punt, zou ik zeggen: ‘dit is niks voor jou, dus gewoon niet doen’. Je zit je dan toch maar de hele vakantie af te vragen wat de ander doet met jouw spullen en kan je toch niet echt genieten.

Verder heb je van tevoren veel contact met degene waarmee je gaat ruilen en heb je zijn/haar huizenprofiel al bekeken. Je kan je van tevoren dus zo goed en zo slecht op de hoogte (laten) brengen als je zelf wilt. Met foto’s en filmpjes en veel e-mail/chatcontact kan je best een vertrouwelijke band scheppen.

Daarnaast is het hele principe gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Je behandelt mensen zoals je zelf behandeld wilt worden, en zo ga je dus ook met hun spullen om en zij met die van jou. Want alle angsten die jij hebt, hebben zij ook. Jij kan net zo goed hun huis afbreken en/of leegroven.

Als je na veel contact nog steeds twijfels hebt, dan doe je het gewoon niet. Dit moet je natuurlijk wel beslissen voordat er tickets geboekt zijn!

Wat betreft de kosten voor inschrijving… dit zorgt ervoor dat alleen mensen die serieus zijn zich registreren. Ook vallen de kosten bij nader inzien best mee, want als je één ruil per jaar hebt van twee weken waarbij je de hotelkosten bespaard hebt, heb je het inschrijfgeld er al gelijk uit.

En heb je geen zin om een huishouden te doen en/of te koken tijdens jouw vakantie? Dan zou ik gewoon lekker in een All-in-resort gaan zitten als ik jou was. Ieder zijn ding toch?

Waar regel je dit allemaal?

Er bestaat voor het maken van een huizenruil een speciale wereldwijde website. Hier kan je je inschrijven en een profiel aanmaken. Hier zet je informatie en foto’s over jezelf, jouw huis en de omgeving. Alles wat je zelf kwijt wilt. Natuurlijk geldt ook dat het belangrijk is om jouw huis zo interessant mogelijk over te laten komen. Zo krijg je meer aanbiedingen en om sneller wederzijdse interesse te ontvangen. Let wel op dat je niet gaat overdrijven, want mensen kunnen een recensie achterlaten na de exchange en een negatieve recensie werkt natuurlijk weer tegen je. De website is in meerdere talen beschikbaar op www.homeexchange.com.

Hoe werkt het?

Op de website kan je alle inschrijvingen bekijken die er zijn. Je kan hierbij op verschillende manieren zoeken. De meest gebruikte is echter toch wel via land-streek-plaats. Je kan zo diep op jouw wensen ingaan als je zelf wilt, er is bijna altijd wel een match. Als je een interessant profiel gevonden hebt, kan je met deze persoon contact onemen. Dit kan door te chatten of een e-mail te sturen. Hierin zet je dat je geïnteresseerd bent, voor welke periode en wat je zelf te bieden hebt. Over het algemeen reageren mensen altijd wel, zowel positief als negatief. Je kan profielen ook aan je favorieten toevoegen en daar dan notities bij maken, zodat je precies weet wie je al gemaild/gesproken hebt.

Bij een positieve reactie onderhoud je het contact met die mensen om een band op te bouwen en alle overige informatie met elkaar te delen. Uiteindelijk spreek je dan wel of niet een ruil af.

Bij een gelijktijdige ruil is het volledig gratis, wil jij graag een eenzijdige “ruil” dan kost het jou GuestPoints. Deze bouw je op door ervaringen en het invullen van jouw profiel of door meer leden voor de website te werven.

Persoonlijke ervaring

2007 Londen

Ik heb tot nu toe zelf twee keer eerder een exchange gedaan in 2007 en 2010. Hierbij ben ik in 2007 samen met mijn zusje 6 dagen naar Londen gegaan, terwijl er een oude professor in mijn huis kwam. De locatie was helemaal geweldig! We hadden vanaf het balkon uitzicht op een jachthaven en de Tower Bridge. Het lag vlak bij een groot metrostation, dus we konden makkelijk alle kanten op. Bij de supermarkt aan de overkant deden we onze boodschappen, zodat we elke ochtend in het zonnetje op het balkon konden ontbijten. En zodra we de buren tegenkwamen, zeiden we gewoon gedag of maakten gezellig een praatje. Ik vond het een hele leuke ervaring en was wat mij betreft dus voor herhaling vatbaar.

2010 Málaga

Mijn tweede ruil stond in augustus 2010 op de agenda. Dit keer verbleef ik 3 weken in een appartement, met gezamenlijk zwembad en 100 meter van het strand, in Málaga Spanje (Costa del Sol). De persoon waarmee ik ruilde, was wederom een hoogleraar aan een universiteit en wilde graag in een vreemde omgeving in alle rust aan zijn Phd (promoveren) werken. Ik ruilde toen mijn flatje in Voorburg in voor een vierkamer-appartement met uitzicht op een mooi park met palmbomen en het strand. Vlak langs het huis reed een bus die langs het treinstation reed en naar het centrum van de stad ging. Ik heb hier mij 3 weken prima vermaakt. Ook mijn broertje heeft nog even van mijn ruil geprofiteerd. Doordat ik namelijk drie slaapkamers en twee badkamers had, kon hij ook nog een weekje komen logeren.

Màlaga uitzicht

Al met al dus ook een aanrader om zo jouw volgende zomervakantie te plannen!

Bonuspunten bij inschrijving via mij!

Als je je nu inschrijft via één van mijn linkjes naar de homeexchange website en je gebruikt de code charissa-b34d6, krijg je gelijk al bonuspunten aan jouw account toegevoegd waarmee je nog sneller een ruil kan realiseren. En ik krijg ze ook, dus dat is mooi meegenomen!