Vorig jaar ben ik net na de zomervakantie bevallen van mijn tweede kindje. Dankzij de komst van Chris stonden we dit jaar voor een nieuwe uitdaging: een vakantie met een baby, peuter en tiener. Mijn vriend wilde (nog) niet vliegen met de kleintjes. En ik vond een bus- of treinreis ook geen optie met zulke kleine kinderen. Hierdoor bleven er weinig opties over, het zou dus een autovakantie moeten worden…

Uitdaging 1: de auto

Op het moment dat we over de vakantie gingen nadenken waren mijn vriend en ik allebei nog in het bezit van een lease-auto. Ik een kleine Opel Karl en hij een BMW 3-serie. Nu is in de praktijk al gebleken dat de Karl met twee kids in kinderstoelen en een kinderwagen al eigenlijk geen werkbare combinatie is. Maar voor het gewone verkeer met z’n viertjes was de BMW prima. Alleen als 12-jarige Rick er dan ook was, moesten we alles met twee auto’s doen. Want zelfs de BMW liet met een kinderstoel en maxi-cosi niet genoeg ruimte over om er nog een tiener tussen te zetten.

We moesten dus op zoek naar een auto waar er twee kinderstoelen + een tiener op de achterbank passen. En daarnaast moest er genoeg laadruimte zijn voor alle bagage. Ik had namelijk geen zin om een lange autovakantie met twee auto’s voor alleen ons gezin te moeten doen, maar ook omdat ik het hoe dan ook een (ongezellig) gedoe vind. Onze keuze is uiteindelijk gevallen op een tweedehands Lexus RX400H van 12 jaar oud. Dit is wel een oude en hele grote zware auto. Maar dankzij de hybride-techniek gelukkig niet een mega benzineslurper. Hiermee konden we met een gerust hart heerlijk op vakantie.

Uitdaging 2: de bestemming kiezen

Ik ben geen type die een uitdaging uit de weg gaat. Daarnaast hou ik echt enorm van reizen en in de zomer met name naar warme bestemmingen. Ik ben een grote fan van Spanje en Italië. Voor mij vielen daardoor Nederland, België en Duitsland al af. Zoals ik al zei, wilde mijn vriend nog niet wilde vliegen met baby en peuter en viel Spanje ook af. Dus werd het uiteindelijk bella Italia!

Gardameer

Nu is Italië toch nog best een eind rijden met de auto, vooral als je wat zuidelijker zou gaan. Om de afstand toch nog wat bescheiden te houden, hebben we gekozen voor een vakantie bij het Gardameer. Dit is ongeveer 1200 km vanaf Berkel en Rodenrijs. Natuurlijk is dit te ver om op één dag te rijden met zulke kleine kids, dus hebben we de reis opgesplitst met één overnachting halverwege. Rondom het Gardameer is er voor elke leeftijd genoeg te doen. Met de vele leuke plaatsjes, strandjes, eventuele pret- en waterparken en natuurlijk restaurants en ijssalons is het er prima vertoeven. Ook is het er over het algemeen mooi weer in de zomer. Het is er meestal niet zo extreem heet zoals het in de zuidelijkere regio’s kan zijn.

Uitdaging 3: de accommodatie kiezen

Voor de overnachting van de tussenstop was de keuze snel gemaakt. Hiervoor hebben wij een overnachting geboekt bij het Hilton in Straatsburg (Frankrijk). Normaal zou ik kijken naar wat een beetje op de route ligt en goed betaalbaar is. Nu heb ik eigenlijk alleen gekeken naar welke Hilton hotels er ongeveer op de helft van de route lagen. Mijn broertje werkt namelijk voor Hilton Den Haag en krijgt hierdoor personeelskorting op alle Hilton hotels! Daarnaast kan hij ook familie en/of vrienden aanmelden. Deze komen dan in aanmerking voor een speciale friends & family korting. Hierdoor konden we dus heel goedkoop in een 4-sterrenhotel verblijven. Dit is natuurlijk wel heel fijn als je de hele dag in de auto hebt gezeten. Daar komt ook nog bij dat Straatsburg een hele mooie stad is.

Straatsburg

De zoektocht naar het verblijf in Italië duurde wat langer. We moesten natuurlijk rekening houden met het feit dat wij al met z’n vijven zijn. Maar daarnaast gingen op deze vakantie mijn ouders en broertje ook nog mee. Dus moesten we zoeken voor 5 volwassenen, een kind, een peuter en een baby. We wilden per se minstens drie slaapkamers en niet dat er iemand in de woonkamer moest te slapen. Daarnaast wilden we niet de hoofdprijs betalen. En het liefst in een stadje aan de onderste helft van het Gardameer zitten. Uiteindelijk hebben we via Booking.com een vakantiehuis gevonden buiten het centrum van Desenzano del Garda. Dit was een huis van 180 m², dus ruim genoeg voor iedereen.

Uitdaging 4: de autoreis

De reis van en naar Straatsburg verliep soepeltjes via België en Luxemburg (goedkoop tanken!). De reis van Straatsburg naar het Gardameer duurde een stuk langer, ondanks dat de afstand ongeveer hetzelfde was. Dit is het logische gevolg van het reizen door de Alpen waar je toch niet altijd zo snel kan en mag rijden. Onderaan de blog vind je trouwens een bonustip over dit stuk van de reis…

Naast dat het tweede deel ook nog eens langer duurde, trokken de kids het ook nog eens slechter omdat het al de tweede dag in de auto was (dit gold ook voor de terugreis). Vooral Chris was de auto behoorlijk zat, waardoor we dus ook vaker moesten stoppen wat de reistijd nog langer maakte.

Indien we nog eens zo’n reis zouden ondernemen, zou ik ervoor kiezen om de overnachting van de heenreis wat verder op de route in te plannen, aangezien het stuk tot aan de Alpen makkelijker rijdt en de kids het dan nog makkelijker trekken. Door de bergen doe je nou eenmaal langer over een bepaalde afstand. Hiervan kan je dus het beste al een deel meepakken op de eerste dag of proberen de bergen nog iets meer te omzeilen. Dan ben je de volgende dag ook eerder op je bestemming, wat fijn is voor jezelf maar vooral ook voor de kids. Voor de terugreis was Straatsburg wel een prima locatie qua afstand en timing. Dan heb je de langste reis namelijk al achter de rug.

Uitdaging 5: siteseeën met 2 kleine kids

Als je met een baby en peuter van 2 jaar op vakantie gaat is het belangrijk dat je in het bezit bent van 1. een draagzak voor de baby en 2. één of meer stevige buggy’s. Wij hebben er voor gekozen om een duobuggy aan te schaffen. Dit omdat Rebecca nog te jong is om volledige dagen mee te kunnen lopen en tussendoor echt wel even moet rusten/slapen. Als zij dan in de buggy gaat, heb ik geen zin om vervolgens een baby te moeten gaan sjouwen. Ook had ik geen zin in twee losse buggy’s, want dat is weer geen optie als ik in mijn eentje een dagje met ze weg wil.

Wij hebben gekozen voor de Kekk Xinn Twin Grijs. Deze is vrij licht en de kids kunnen gezellig naast elkaar zitten i.p.v. dat er één tegen de achterkant van de stoel voor hem/haar zit te kijken. De buggy heeft één grote handgreep waardoor hij makkelijk met één hand te besturen is. Goed vervoer voor de kids is essentieel als je ze mee wilt nemen op een dagje siteseeing. Ook kan je in de uiterste nood de buggy gebruiken als verschoonplek als er echt nergens een ander plekje te vinden is. Je moet er dan wel één hebben waarvan de rugleuning in ligstand kan, zoals die van ons.

Venetië

Wij hebben tijdens onze vakantie een dagtripje gedaan naar de meest moeilijke stad om met een buggy door heen te gaan: Venetië! Met de honderden bruggen waar je mee te maken hebt, is het vooral heel veel sjouwen. Wij waren gelukkig met een groep met genoeg volwassenen om steeds de buggy over de trappen en bruggen te tillen, maar het is niet aan te raden voor een ontspannen dag. Hiermee kan je toch beter wachten tot alle kids hele dagen kunnen lopen en uit de luiers zijn. Naast Venetië zijn we ook een dagje naar Verona gegaan, dit was geen enkel probleem.

Mijn kids zijn overigens over het algemeen niet zo heel erg moeilijk wat betreft het lang in de kinderwagen zitten. Ik kan ze dus makkelijk meenemen om een dagje te siteseeën. Maar dit verschilt natuurlijk wel per kind.

Bonustip

Simplonpas

Voor iedereen die met de auto naar Italië wilt rijden, maar geen zin heeft in de urenlange wachtrijen/files bij de Gotthardtunnel in Zwitserland, bestaat er ook een autotrein. Je rijdt met jouw auto de trein op in Kandersteg en deze brengt je naar Goppenstein. Hier vervolg je jouw weg naar Italië via de adembenemende Simplonpas. Zorg dat je jouw fototoestel of mobiel bij de hand hebt voor prachtige uitzichtfoto’s. Ook is er op het hoogste punt van de route (2005 meter hoogte) een parkeerplaats zodat je op jouw gemakje die mooie foto’s kan maken.

Met de juiste voorbereiding en goede spullen is het dus prima te doen om met twee hele kleine kids (en een puber) op vakantie te gaan. Alleen zou ik Venetië nog even afraden, tenzij je meerdere sterke mannen bij je hebt die het niet erg vinden om veel te tillen.