In Nederland worden elk jaar gedurende het hele jaar verschillende Museumnachten gehouden. Deze worden gehouden in een aantal van de grote steden in de Randstad, namelijk Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Delft. Tijdens een Museumnacht kunnen bezoekers die in het bezit zijn van een kaartje een polsbandje halen waarmee zij tussen 7 of 8 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts tientallen musea kunnen bezoeken in de desbetreffende stad.

Onder de meewerkende musea bevinden zich altijd de meesten van de grote en zeer bekende musea, maar ook kleinere onbekenden. Het concept van de Museumnacht is dat er in één avond een indruk van meerdere musea opgedaan kan worden. Natuurlijk kan je ook de hele avond in één of twee musea doorbrengen, maar dat is volgens mij niet de bedoeling. Mijn ervaring is dat de Museumnachten zich uitstekend lenen om vooral de wat kleinere en onbekendere musea aan te doen waar je nog nooit van gehoord had. Deze zijn vaak nog verrassend interessant, maar lijken dat vaak in de eerste instantie niet genoeg te zijn om daar op een normale dag naar toe te gaan en entree voor te betalen. Door juist naar de wat kleinere musea te gaan, kan je ook meer op één avond bekijken. Natuurlijk zijn ook de grotere en/of bekendere musea interessant en het is de kunst om hier een goede combinatie tussen te vinden.

Ondertussen ben ik zelf twee keer naar de Museumnacht in Den Haag geweest en twee keer naar Amsterdam. Hier heb ik geprobeerd het tweede jaar zo veel mogelijk andere dingen te doen als het jaar ervoor wat mij grotendeels ook gelukt is. Uit mijn ervaringen heb ik een paar aan- en afraders vastgesteld die ik graag wil delen.

Het is natuurlijk wel afhankelijk van waar je van houdt om te bepalen waar je heen gaat. Persoonlijk hou ik niet zo van moderne kunst, maar meer van de oude Nederlandse meesters en van historische bezienswaardigheden.

Den Haag:
Aanraders voor de Haagse Museumnacht zijn om mee te beginnen de Koninklijke Schouwburg, zowel voor de opening als voor een rondleiding, hier moet je wel op tijd bij zijn, want voor de opening en rondleidingen is maar beperkt plek. De Gevangen Poort, is echt een must-see tijdens de Museum Nacht, je moet wel rekening houden met een rij van minstens 30 minuten, maar een middeleeuwse gevangenis in het donker bezoeken kan ook niet elke dag. Museum Bredius, mooie kunstcollectie uit de Gouden Eeuw in een 18de eeuws herenhuis aan de Lange Vijverberg. Zeker een aanrader, omdat het een mooi museum is, klein is en op een centrale locatie ligt en daarom niet te veel tijd in neemt. Panorama Mesdag, één van de grootste panorama schilderijen ter wereld, voor wie er nog niet is geweest is het zeker een must-see, maar ook als je er wel al geweest bent, is het wel mooi om te zien hoe het er bij hangt als de lichtinval anders is.

Verder heb ik in Den Haag nog meer musea bezocht, maar die ik niet per se zou aanraden om tijdens de Museumnacht te bezoeken, zoals het Escher museum, is een mooi museum, maar was erg druk tijdens de Museumnacht en zou ik liever op een rustige dag bezoeken. Haags Historisch Museum, erg interessant, maar ook erg druk. Muzee, is interessant als je uit Scheveningen komt, anders zou ik het overslaan omdat het ook redelijk uit de route ligt t.o.v. de musea in de binnenstad. De Tweede Kamer, is natuurlijk geen museum, maar is wel open voor de Museumnacht, voor wie politiek interessant vindt. Communicatiemuseum, vond ik zelf (en ook de mensen in mijn gezelschap) niet zo interessant, is denk ik leuker voor kinderen.

Natuurlijk kan je ook nog naar het Gemeentemuseum, waar tijdelijk ook de collectie uit het Mauritshuis hangt. Hier ben ik op de Museumnachten nog niet naartoe geweest, omdat het flink uit de route ligt en het een groot museum is, wat dus veel van de kostbare tijd op zo’n avond in beslag zou nemen. Een groot voordeel van de Museumnacht in Den Haag is trouwens dat er de hele avond Kwibussen, vol verlichting en muziek, rond rijden op bepaalde routes waarmee je gezellig gratis van het ene naar het andere museum kan.

Amsterdam:

Ook na mijn twee bezoeken aan de Amsterdamse Museumnacht heb ik wat do’s en don’ts opgesteld. Misschien wel wereldwijd het bekendste museum van Nederland, het Anne Frank Huis, ben ik beide keren geweest en beide keren was er zo goed als geen rij, terwijl je op een normale dag minstens 30 minuten in de rij staat. Alleen daarom is het al een aanrader, maar daarnaast is het ook gewoon een heel indrukwekkend museum wat je niet in de koude kleren gaat zitten. Dat wordt nog versterkt door het ’s avonds te bezoeken als het buiten donker is. Museum van Loon en Museum Willet-Holthuysen, zijn mooie grachtenpanden, nog geheel in oude stijl met mooie kunst. Dit zijn beiden kleine musea en liggen op loopafstand van elkaar en van het Anne Frank Huis, daarom zeker een bezoekje waard tijdens de Museumnacht. Het Rembrandthuis, dit ligt wat uit de route, maar vond ik een leuk en interessant museum. Ook niet zo groot, dus is ondanks de locatie wel goed te combineren.

Daarnaast ben ik nog naar een aantal musea geweest die niet zo groot waren, maar die ik zelf ook niet zo heel boeiend vond, zoals de Waag Society, het Stadsarchief en Het Grachtenhuis. In deze laatste kan je terecht voor een boottocht door de grachten, maar die zijn al heel snel op de avond vol en verder was er op de Museumnacht zelf niet zo veel binnen te zien, maar was het het vooral erg druk wegens een soort borrel die er gehouden werd.

Verder noem ik nog het Rijksmuseum, dit is weer open na 10 jaar verbouwing en is erg indrukwekkend. Het is alleen ontzettend druk, waardoor je op de eregallerij nergens echt goed een doek kan bekijken. Ook is het zo groot dat het de hele avond zou kunnen opslokken. Ik raad daarom aan om er alleen heen te gaan als je één van de rondleidingen zou willen doen, maar anders er op een normale dag naar toe te gaan, bijvoorbeeld met het gratis herhaalbezoek.
Als laatste nog het Van Gogh museum, is mooi, maar omdat het aan het Museumplein ligt, ook erg druk. Daarnaast werd er harde muziek gedraaid wat in mijn optiek de aandacht van de kunst afleidde en nogal storend was.

Dit zijn zo’n beetje in het kort de ervaringen die ik tot nu toe tijdens de Museumnachten heb opgedaan. Heb jij ook eens een Museumnacht meegemaakt (misschien wel in een andere stad)? Ik hoor graag andere ervaringen en/of tips.