Één van mijn voornemens van het afgelopen jaar was om een reisje te maken naar een plek waar ik nog nooit geweest was. Tijdens het Pinksterweekend was het dan zo ver… ik was namelijk met mijn vriend 4,5e dag cultuur (en eten) happen in Istanbul! Voor mij was dit echt een gloednieuwe ervaring. Ik was nog nooit in Turkije geweest, nog nooit in Azië en überhaupt nog nooit in een Islamitisch land geweest. Maar oh, wat heb ik genoten van de bezienswaardigheden, de vriendelijke mensen, het heerlijke weer en het lekkere eten! Daarom geef ik je hier de 10x meest bijzondere bezienswaardigheden Istanbul op een rij.

En aangezien Istanbul één van de favoriete steden van mijn vriend is, kwamen we in oktober ook nog gezellig een dagje terug om zijn verjaardag te vieren.

Over Istanbul

Het bijzondere van Istanbul is dat het verdeeld is over twee verschillende continenten. De ene helft ligt op het Europese werelddeel en de andere in Azië. Het is in alle opzichten een wereldstad. De stad is in 667 v.Chr. gesticht door de Grieken en heeft al verschillende namen gehad, beginnend met Byzantion en daarna Constantinopel. Door de grote geschiedenis bevat het ook meerdere UNESCO werelderfgoedlocaties.

10x meest bijzondere bezienswaardigheden Istanbul

“If the earth would be a single state, Istanbul would be its capital”

– Napoleon Bonaparte


10x meest bijzondere bezienswaardigheden Istanbul op een rij

Moskeeën

Als je in een stad als Istanbul bent en echt meer van de cultuur wilt mee krijgen moet je natuurlijk wel minstens één moskee bezoeken. De stad bevat namelijk duizenden moskeeën. Een aantal van deze moskeeën waren oorspronkelijk christelijke kerken, maar zijn na de stichting van het Ottomaanse rijk omgebouwd. Ik heb tot nu toe de twee bekendste bezocht, maar er staan er zeker nog wat op mijn lijstje die ook zeker het bezoeken waard zijn. Tips zijn in de reacties welkom, want ik zal vast nog eens naar Istanbul gaan.

De Creatieve Mama in de Hagia Sofia

Hagia Sophia

De meest bekende moskee in Istanbul is natuurlijk de Hagia Sophia, of in het Turks: Ayasofia. Dit was oorspronkelijk een Byzantijnse kathedraal, gebouwd tussen 532 en 537, die in 1453 is omgedoopt tot moskee. Binnen zie je de invloeden van verschillende geloven terug. Deze moskee is echt enorm groot en echt prachtig om te zien! Deze is wat mij betreft niet voor niets één van de grootste trekpleisters van de stad en echt een must-see.

De Blauwe Moskee

Vlakbij de Ayasofia ligt ook de Sultan Ahmed moskee, ook wel bekend als de Blauwe Moskee. Ook deze is zeker een bezoekje waard. Toen ik er was stond hij binnen helaas deels in de steigers, maar wat ik wel kon zien was prachtig. Als ik nog eens terug kom in Istanbul zal ik hier zeker nog eens naar toe gaan om hem zonder steigers te bekijken.

Kledingvoorschriften

Let wel op dat je bij het bezoeken van een moskee als vrouw haar, nek en schouders moet bedekken. Vaak liggen er een soort wegwerpsjaaltjes klaar, maar het is handiger om zelf een sjaaltje of iets hiervoor bij je te hebben. Ook moet je jouw schoenen uitdoen, soms mag je deze in de hand mee naar binnen nemen, maar bij de Ayasofia moeten ze in een kastje, anders mag je een gedeelte van de moskee niet bezoeken. Hou hier ook rekening mee.

Basilica Cisterne Istanbul

Basilica cisterne

Schuin tegenover de Ayasofia bevindt zich deze trekpleister. Tijdens mijn reisje in juni was deze helaas gesloten wegens restauratiewerkzaamheden, maar in oktober was hij gelukkig weer open. Ik ben iemand die graag locaties uit films of series bezoekt. En ik had deze locatie gezien in de film Inferno, het vervolg op The Davinci Code, dus ik moest en zou er heen. Dit geldt trouwens ook voor de Ayasofia.

De Basilica cisterne is een wateropslagplaats, gebouwd ongeveer tussen 532 en 542, door de Byzantijnse keizer Justinianus om zijn paleis van water te voorzien. De ruimte ligt onder de grond en is echt gigantisch! Door de 336 zuilen krijg je het gevoel dat je je in een basiliek begeeft. Over het grootste gedeelte zijn looppaden gemaakt, zodat je door de gehele ruimte kunt lopen. Tussendoor is de ruimte voorzien van mooie lichteffecten en kunst.


Topkapi paleis

Het Topkapi paleis is het paleis van de oude Ottomaanse sultans. Het is één van de grootste trekpleisters van de stad. Dit is ook niet zo gek gezien de enorme grootte en schoonheid van dit complex. Het bestaat uit meerdere tuinen, hoven en gebouwen. De eerste tuin is openbaar toegankelijk. Hier bevindt zich ook een oude Byzantijnse kerk, de Aya Irene. Dit is de enige Byzantijnse kerk die nog volledig intact is, ook al heeft hij gedurende de eeuwen verschillende doeleinden gehad.

De andere tuinen en de gebouwen zijn na betaling zelf te bezoeken. Om wachtrijen te voorkomen raad ik aan om van tevoren een kaartje te kopen of een rondleiding met een gids te boeken. Voor de Harem, dit was het verblijf van de Sultan, zijn vrouwen en zijn bewaking, is nog een apart kaartje voor nodig en is alleen te bezoeken onder leiding van een gids. Ondanks dat de gids het echt wel goed deed, vond ik het persoonlijk te druk om goed met een groep en gids alles te kunnen zien en horen.

In de Harem van het Topkapi paleis

Galata toren

In de wijk Galata rijst de Galata toren overal bovenuit. Oorspronkelijk gebouwd van hout als vuurtoren in de 6e eeuw, later is hij in de 14e eeuw van steen herbouwd. Sindsdien heeft hij diverse functies gehad, zoals gevangenis en restaurant. Tegenwoordig is hij open voor toeristen als uitkijkpunt.

De Grote Bazaar

De Grote Bazaar van Istanbul, ook wel bekend als Kapali Çarsi, is één van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld. Met meer dan 58 straatjes en 1200 winkels is het één groot doolhof en kan je er ook echt verdwalen. Je vindt hier de mooiste Turkse pracht en praal, van mosaïc glaswerk en sieraden tot Turkse tapijten.

Let in deze bazaar wel op dat “merkkleding” niet echte “merkkleding” is, maar namaak. Trap dus niet in de mooie prijzen die ze voor een Chanel tas vragen, want voor nep betaal je dan relatief nog steeds veel geld.

De Creatieve Mama in Istanbul

Egyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar, ook wel Kruidenbazaar genoemd, ligt in de wijk Eminönü. Dit is net als de Grote Bazaar een overdekte markt, maar is veel meer gericht op kruiden en zoete Turkse lekkernijen.

In één van de winkeltjes kregen wij lekker een kopje thee aangeboden en mocht ik proeven wat ik wilde. Uiteindelijk hebben we uiteraard ook meerdere dozen wat lekkers meegenomen voor onszelf en het thuisfront.


Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi is een heuvel genoemd naar de Franse schrijver Pierre Loti die zich hier gevestigd had. Er bevindt zich een restaurant, een observatiedek en wat winkeltjes. Het is o.a. te bereiken via een kabelbaan en bus. Deze locatie biedt een prachtig panorama uitzicht over Istanbul en de Gouden Hoorn die een bezoekje aan deze locatie zeker de moeite waard maakt.

Wat ik trouwens wel een nadeel van de locatie vond, waren het grote aantal zwerfkatten op het terras die zo brutaal waren om zelfs op de stoelen en tafels te klimmen. Wij hebben hier niet op ons gemak zitten eten.

Gekleurde kevers in Balat Istanbul

Balat

Als je deze stad bezoekt, vergeet dan niet om ook even door de wijk Balat te wandelen. In deze wijk zijn veel huizen in vrolijke kleurtjes geverfd en vind je leuke cafés, gallerijen en veel antiekwinkeltjes. Het is een artistiek buurtje!

In deze wijk vind je nog veel invloeden van de Joden, Christenen en Grieken. Een wandelingetje door de kleurrijke straatjes zal je zeker opvrolijken en misschien wel nieuwe creatieve inspiratie geven. Bij mij was dat in ieder geval wel gelukt.

Ik hou er op vakantie van om echt de toerist uit te hangen bij de grote trekpleisters, maar flaneren door een rustig authentiek en/of artistiek wijkje vind ik ook echt heerlijk. Hier krijg je nog meer van de cultuur mee.

Uitkijkend over de Bosphoros in Rumeli Hasari kasteel

Rumeli Hisari kasteel

Ook wel Kasteel van Roemelië genoemd. Deze minder bekende bezienswaardigheid ligt niet in het centrum van Istanbul, maar in de wijk Bebek. Het is een ruïne van een oud Ottomaans fort. Het fort is tussen 1451 en 1452 in slechts 4 maanden tijd gebouwd als verdedigingswerk. Het bevindt zich op een strategisch punt, namelijk op het smalste stuk van de Bosphorus waar de stroming de boten richting de kant toe leidde. In het fort bevinden zich nog onder andere de restanten van het oude amfitheater en de 3 enorme torens van het complex zijn ook nog intact.

Vanuit het fort heb je prachtige uitzichten over de rivier. Het is een flinke klim waardoor het niet goed begaanbaar is voor minder-validen. Maar het uitzicht maakt het zeker de moeite waard!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met mijn 10x meest bijzondere bezienswaardigheden Istanbul. Er zijn uiteraard nog zo veel andere plekken te bekijken en te bezoeken in deze enorme stad, dus mogelijk komt er nog een deel 2 blog aan. Tips zijn uiteraard welkom!

 Netflix tip!

Als je van plan bent naar Istanbul te gaan, dan is de serie Kara Para Ask zeker een aanrader om eerst te kijken! De serie heeft maar liefst 164 afleveringen en speelt zich volledig af in Istanbul, je krijgt dan ook mooie beelden van de stad te zien. Het is een zeer spannende politieserie met een mooi liefdesverhaal.
De vrouwelijke hoofdrol is voor het personage Elif Denizer. In de serie woont zij met haar familie in een grote vila aan de Bosphorus. Deze vila ligt in de wijk Bebek, op steenworp afstand van het Rumeli Hisari kasteel. Als je de serie hebt gekeken, is het natuurlijk leuk om ook dit huis even te bekijken. Hieronder zie je op de kaart de locatie van het huis.

Foto voor het huis van de familie Denizer uit Kara Para Ask