Shiny object syndroom of shiny object syndrome, waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord. Had ik tot vorig jaar ook niet namelijk. Toen ik er echter van hoorde en me meer in ging verdiepen, was het zo herkenbaar! Bijna elk kind heeft hier wel eens of vaak last van. Ze zien iets nieuws op tv of in een folder en willen het per se en koste wat het kost hebben. Als ze het eenmaal hebben, is de lol er snel weer af en willen ze weer het volgende. Maar ook als volwassene kan je hier nog heel makkelijk last van hebben. Vooral creatievelingen zoals ikzelf hebben hier regelmatig last van. En bijvoorbeeld over een hobbybeurs ?(/zoals de KreaDoe) lopen, helpt hier niet bij. Het shiny object syndroom voorkomen is o.a. belangrijk om meer focus en productiviteit te krijgen.

Wat is het shiny object syndroom?

Het “shiny object syndrome” is een term die wordt gebruikt om een gedragspatroon te beschrijven waarbij mensen voortdurend afgeleid worden door nieuwe, glanzende of interessante dingen. Het verwijst naar een neiging om steeds van het ene naar het andere object, project of idee te springen zonder er voldoende tijd en aandacht aan te besteden. Dit kan leiden tot een gebrek aan focus, productiviteitsproblemen en het niet voltooien van taken.

Symptomen

Er zijn een aantal indicaties die aangeven of je ook last hebt van het shiny object syndroom. Je kan het shiny object syndroom herkennen aan de volgende symptomen:

 1. Afleidbaarheid: Mensen met dit syndroom worden gemakkelijk afgeleid door nieuwe ideeën, trends of mogelijkheden, zelfs als ze al betrokken zijn bij een ander project of doel.
 2. Gebrek aan consistentie: Ze hebben de neiging om te starten met nieuwe projecten of ideeën, maar hebben moeite om ze af te maken voordat ze weer worden afgeleid door iets anders.
 3. Snelle verveling: Ze raken snel verveeld met routinetaken en zoeken voortdurend naar nieuwe prikkels en uitdagingen.
Single mom met een burn-out

Gevolgen van het shiny object syndroom

Deze symptomen van het syndroom leiden vaak (ongemerkt) tot diverse gevolgen die je liever niet hebt, vooral niet als je ambities groot zijn. De gevolgen van het shiny object syndroom kunnen verschillen, maar dit kunnen onder andere zijn:

 1. Verminderde productiviteit: Doordat mensen voortdurend worden afgeleid en van de ene taak naar de andere springen, kan hun algehele productiviteit afnemen.
 2. Gebrek aan diepgang: Het gebrek aan focus kan ertoe leiden dat taken oppervlakkig worden uitgevoerd en dat er geen diepgaand begrip of expertise wordt ontwikkeld.
 3. Onvoltooide projecten: Omdat de aandacht steeds naar nieuwe dingen gaat, blijven projecten vaak onafgewerkt, wat kan leiden tot frustratie en het gevoel van teleurstelling.

Het kan er dus eigenlijk zelfs op lijken dat je een concentratiestoornis hebt, zoals ADHD, maar eigenlijk ben je gewoon net een ekster. 😉

Ik ben hier zelf ook te vaak schuldig aan hoor, dus als jij je herkent hierin ben je in goed gezelschap. Ik heb de neiging vooral met nieuwe creatieve hobby’s, zoals je wel aan mijn creatieve blogs kan zien. Er ligt hier te veel wat ik zou kunnen doen, maar ik heb te weinig tijd en energie om alles te kunnen doen. Bijvoorbeeld bullet journaling, kleding bedrukken, epoxy, haken en sierraden maken.

Nog een naar gevolg kan trouwens ook zijn dat het veel geld kost. Als jij snel van het ene naar het andere gaat wat je moet hebben of wilt uitproberen, is de kans groot dat jij hier onnodig veel geld aan uitgeeft. Want uiteindelijk lijken veel dingen simpeler of leuker dan ze daadwerkelijk zijn. Je kan overigens ook geld mislopen doordat je veel dingen niet afmaakt waar je eigenlijk geld aan had kunnen verdienen. Het shiny object syndroom voorkomen kan dus ook heel goed zijn voor jouw portemonnee.

Vrouw overwint

Overwin het en jij bent niet meer te stoppen! 

Nu we weten wat de vervelende gevolgen zijn, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je die voorkomt. Om het shiny object syndroom te voorkomen, kun je de volgende stappen overwegen:

 1. Definieer je doelen: Stel duidelijke doelen op en wees je bewust van wat je echt wilt bereiken. Dit helpt je om gefocust te blijven en je aandacht niet te laten afleiden door elk nieuw idee dat langskomt.
 2. Prioriteiten stellen: Bepaal welke taken of projecten op dit moment de hoogste prioriteit hebben en concentreer je daarop. Hierdoor kun je je energie en tijd effectiever beheren.
 3. Houd een takenlijst bij: Maak een lijst van de taken die je moet uitvoeren en houd je eraan. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je je laat verleiden door andere, minder belangrijke zaken.
 4. Leer nee te zeggen: Wees selectief in het aannemen van nieuwe projecten of ideeën. Het is niet nodig om op elk aanbod in te gaan. Weeg zorgvuldig af of het past bij je doelen en prioriteiten voordat je ja zegt.
 5. Oefen zelfdiscipline: Train jezelf om je aandacht te richten en afleidingen te weerstaan. Dit kan enige discipline vergen, maar het zal je helpen om je te concentreren op wat echt belangrijk is.

Het shiny object syndroom kan iedereen overkomen, maar met bewustwording en gerichte actie kun je de neiging tot afleiding verminderen en je focus verbeteren. Wees het te slim af en jij bent straks niet meer te stoppen.

Ik ga in ieder geval ook proberen om mijn eigen adviezen hierin op te volgen en het shiny object syndroom voorkomen. In ieder geval zal ik voorlopig geen nieuwe hobby meer uitproberen. Ook moet ik niet weer een nieuwe opleiding of cursus starten op een nieuw onderwerp wat ik interessant vind, want hier ben ik ook een ster in… In ieder geval niet voordat ik alles wat ik nog heb liggen afgerond heb en tot succesvolle uitvoering heb gebracht.

“So, stay focused and stay tuned!”