Sinds eind 2022 ben ik heel veel aan de slag gegaan met zelfgroei, ik heb dit ook voorgenomen als woord voor het jaar 2023. Ik zat namelijk niet lekker in mijn vel en voelde dat ik nu echt actie moest gaan ondernemen om iets te veranderen. Daarom ben ik me gaan verdiepen in verschillende manieren om mijzelf verder te gaan ontwikkelen. De mogelijkheden hiervan zijn eigenlijk eindeloos. Wat voor jou werkt, verschilt ook nog eens per persoon. Er zijn genoeg therapeuten, opleidingen, websites en coaches die jou heel goed verder kunnen helpen. Ondertussen ben ik er achter dat er ook verschillende GRATIS stappen zijn die je kan, of eigenlijk moet, ondernemen om te starten met jouw zelfgroei. Omdat ik mijn ontwikkeling graag met anderen wil delen, vertel ik je hier hoe je in 7 gratis stappen naar zelfgroei kunt komen.

Wat is zelfgroei?

Zelfgroei, ook wel persoonlijke groei of persoonlijke ontwikkeling genoemd, is het ontwikkelen van o.a. jouw eigen vaardigheden, kennis en bewustzijn. Dit kan van alles zijn. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • gezonder leven
 • een nieuwe taal leren
 • een opleiding of cursus starten
 • jouw financiën verbeteren
 • meer bewust worden van jezelf en jouw talenten
 • verbeteren van jouw mindset
 • verdiepen in spiritualiteit
 • jouw dromen verwezenlijken
 • een eigen onderneming starten of een stap in jouw carrière maken

The sky is the limit. Alles wat maar voor enige vooruitgang in jouw leven zorgt, is al groei.

In 7 gratis stappen naar zelfgroei

Echte zelfgroei vindt plaats buiten jouw comfort zone. Alles binnen jouw comfort zone ken je namelijk al en voelt veilig aan, maar hiermee krijg je geen verandering. Als je echt wilt groeien als persoon, zul je dus het onbekende (en vaak oncomfortabele) moeten opzoeken.

“Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.”

– Albert Einstein

In 7 gratis stappen naar zelfgroei - blij in de natuur

Stap 1. Hoe zou je het graag willen?

Om te beginnen met zelfgroei is het belangrijk om vast te stellen wat jouw einddoel is. Hoe zou je jouw leven graag willen hebben? Visualiseer hoe jouw ideale leven er uit ziet.
Daarna ga je kijken naar hoe jouw leven nu is. Waarschijnlijk zie je nu dat daar een kloof tussen zit, op het ene gebied misschien wat groter dan op het andere. Het is ook belangrijk om de gebieden aandacht te geven waar eigenlijk helemaal geen of slechts een kleine kloof aanwezig is. Van het succes van deze gebieden kan je namelijk leren.

Heb jij het gevoel dat jij bepaalde gebieden ZOU MOETEN verbeteren of voel je dat je echt MOET verbeteren? Alleen in dat laatste geval zal je namelijk echt tot verandering over gaan. Dus als je het MOET gevoel nog niet hebt, vindt dan genoeg redenen om het wel te krijgen.

Stap 2. Doe een gewoonte switch

Ook jij hebt vast wel van die vaste gewoontes of vaste patronen waar je steeds weer in terug vervalt. En niet ontkennen, want iedereen heeft ze! Probeer eens objectief naar jouw dag- en/of weekindeling te kijken en merk op waar jij jouw tijd aan besteedt. Is dat urenlang Netflix series bingen? Of eindeloos scrollen op social media? En waar luister je naar als je in de auto zit/een wandeling maakt/boodschappen doet?

Probeer nu eens die gewoonte om te buigen door jouw tijd te vullen met iets wat jou verder ontwikkelt of inspireert:

 • Wil je toch op de bank hangen? Bekijk dan eens een documentaire over iets waar jij je op wilt ontwikkelen of van iemand die jouw inspireert, of beiden zoals “Tony Robbins, I am not your guru” op Netflix.
 • Luister je normaal een muziekje als je onderweg bent of het huishouden doet? Zet dan eens een podcast over persoonlijke ontwikkeling aan, zoals van Celine Charlotte.
 • Lig je normaal in bed nog lang op jouw telefoon te kijken op bijvoorbeeld social media? Leg die telefoon weg en pak er een journal bij en schrijf op wat jouw gedachten zijn geweest van de dag en waar je dankbaar voor bent. Dit verandert jouw mindset en geeft meer rust in jouw hoofd.

Stap 3. Werk aan jouw mentale en fysieke gezondheid

Je kan nog zo veel willen, als jouw hoofd en jouw lichaam er niet klaar voor zijn, kom je nergens. Zorg er daarom voor dat je gezonder wordt!

Begin met meer beweging op een dag. Het beste is om gelijk zodra je wakker wordt te beginnen met een wandeling. Als dat niet lukt, net als bij mij aangezien ik dan nog twee kinderen op bed heb liggen die ik niet alleen kan laten, doe het dan op een later tijdstip. Tijdens een wandeling, of dat nou een random wandeling buiten is of als je bijvoorbeeld boodschappen doet, kan je op verschillende manieren lopen. Je kan namelijk gewoon rustig wandelen/bijna slenteren OF je kan met kracht lopen alsof je de wereld aan kan. Zelfs als je moe bent, zorgt deze laatste manier er voor dat je toch nieuwe energie krijgt.

Naast meer beweging kan je uiteraard ook op jouw voeding letten. Met de boodschappenprijzen van tegenwoordig wordt het ons nog lastiger gemaakt om gezond te eten, maar toch zijn er stappen die je kan nemen. Vooral het verminderen van toegevoegde suikers, het verwisselen van ongezonde naar gezonde tussendoortjes en het eventueel toevoegen van supplementen kunnen al een groot verschil maken.

In 7 gratis stappen naar zelfgroei - journalen

Om mentaal gezonder te worden kan je o.a. beginnen met journalen. Door met regelmaat jouw gevoelens en gedachten in een notebook te dumpen, kan je er afstand van nemen. Ook kan je er van leren door het terug te lezen. Vind je deze persoon wel leuk? Misschien heb je achteraf zelfs wel advies voor jezelf als je eenmaal vanuit een helikopter er naar kijkt. Zeker als je last hebt van een vol hoofd, kan het dumpen van wat je bezig houdt goed helpen om jouw gedachtenstroom stop te zetten. Dit kan je digitaal doen, maar ik geef zelf de voorkeur aan pen en papier. Nog een voordeel van journalen: papier (of een app) is geduldig en het oordeelt niet. Na een Self Awareness Journal Challenge waar ik vorig jaar aan mee heb gedaan, ben ik zelfs lid geworden van een online journal club, genaamd JoClub.

Stap 4. Verban jouw belemmerende gedachtes

Ook deze heeft (bijna) iedereen: belemmerende gedachtes en negatieve stemmetjes in zijn/haar hoofd. Nee dat gaat niet, want ik heb geen tijd. Sporten lukt echt niet, want ik ben te moe. Ik krijg toch geen klanten voor mijn bedrijf, want anderen zijn veel beter. Etc. etc. Ook ik maak me hier veel te vaak schuldig aan, ik zou er zelfs een boek mee kunnen vullen.

Probeer deze gedachten bij jezelf te herkennen en om te denken. Ik weet dat dit makkelijker klinkt dan het daadwerkelijk is, maar het bewust worden van het feit dat je die gedachten hebt scheelt al zo veel! Vraag je af of die gedachte echt wel klopt en probeer ook tegenargumenten te bedenken waarom dat stemmetje ongelijk heeft. Waarschijnlijk kom je uiteindelijk tot de conclusie dat je zelf zo slecht nog niet bent of dat er meer mogelijk is dan je eigenlijk dacht.

Wist je trouwens dat deze negatieve stemmetjes toenemen naarmate je ongezonder leeft? Als jij gezond leeft en lekker in jouw vel zit, zul je merken dat je minder last hebt van deze belemmerende gedachten.

Stap 5. Maak een actieplan!

Je weet wat jouw einddoel is en waar jouw valkuilen en eigen belemmeringen liggen. Maak nu een actieplan om jouw doelen te behalen! En zorg ook dat je DIRECT kan beginnen met actie ondernemen! En als stok achter de deur is het ook belangrijk dat jij jouw plannen aan iemand of aan meerdere mensen verteld. Want dan moet je wel!

Misschien denk je nu: “ja maar, ik heb geen geld voor die opleiding/coach/etc…” (hallo belemmerende gedachte). Zorg dan dat je een actieplan maakt hoe je wel aan dat geld komt. Ga sparen, doe crowdfunding, neem een lening, ga extra werken, het maakt niet uit als je maar een plan maakt.

Probeer jouw actieplan niet te groot te maken, hierdoor heb je de kans dat je je overweldigd voelt en alsnog geen actie onderneemt. Het beste is om jouw plannen SMART te maken: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo wordt het heel duidelijk wat er bereikt moet worden en wordt het ook haalbaar.

Stap 6. Omring je met de juiste mensen

“You’re the average of the five people spend the most time with”
– Motivatiecoach Jim Rohn

Jouw vriendengroep of omgeving bepaalt dus deels in welke mate jij jouw doelen in het leven gaat behalen. Ga jij veel met mensen om die niets hebben met zelfontwikkeling, dus is de kans klein dat jij er vol mee aan de slag gaat. De kans bestaat immers dat jij jouw vrienden ontgroeit en/of dat zij jou niet meer leuk gaan vinden als je te veel groeit. Andersom werkt het natuurlijk ook: ga je veel met mensen om die verder ontwikkeld zijn dan jij, dan heb jij meer drive om ook jezelf te gaan ontwikkelen.

Wees dus voor jezelf een kritisch en heel eerlijk over de mensen waar jij veel mee om gaat. Halen die jouw motivatie naar beneden of juist omhoog? Zijn ze veelal negatief of positief? Misschien moet je er wel voor kiezen om sommige mensen wat minder vaak om je heen te hebben dan anderen. Of een manier vinden om wel met ze om te gaan, maar je niet te laten raken door hun gebrek aan motivatie/ontwikkeling/positiviteit. Misschien lukt het je zelfs wel om ze mee te nemen in jouw proces en mee te groeien. Let goed op de reacties als jij vertelt over jouw plannen voor zelfgroei, ondersteunen ze je of juist niet? In het laatste geval is het zeker raadzaam om het contact (tijdelijk) op een laag pitje te zetten.

Onafhankelijk van de mensen die je al in jouw leven hebt, kan het helpen om ook op zoek te gaan naar nieuwe mensen die meer op het niveau zitten waar jij naar toe wilt. Waarschijnlijk zullen zij jou motiveren en eventueel zelfs nog kunnen helpen bij jouw groei. Nieuwe mensen hebben vaak een frisse blik op jouw leven en zien dingen die de mensen die je al lang kennen niet zien.

Stap 7. Volg gratis webinars en/of challenges

Tegenwoordig zie je door de webinars af en toe het bos niet meer. Als je alles zou volgen, kom je nergens anders meer aan toe. Dus dit raad ik ook zeker niet aan. Maar toch zijn er genoeg webinars die nuttig kunnen zijn en je wat bij kunnen leren.

Naast webinars zijn er ook genoeg ondernemers die gratis challenges aanbieden. Deze duren vaak meerdere dagen en vereisen ook meer interactie van de deelnemers. Ik vind zelf dat je hier dan ook meer van leert en meer zelfgroei mee kan bereiken. By far de meest leerzame en eye-opening challenge die ik dit jaar gevolgd heb was de “Become Unshakeable” challenge van Tony Robbins. Deze duurde officieel 5 dagen, maar na een paar dagen volgde er nog een bonussessie met Matthew Mcconaughey. Per dag duurde de live sessie minstens 2 uur, maar ging ook regelmatig of bijna elke dag langer door. Er deden wereldwijd maar liefst 1,5 miljoen mensen mee. Eind april organiseerde Matthew Macconaughey ook een gratis online event, The Art of Livin’, waar hele waardevolle kennis werd gedeeld. Het is dus een aanrader om mensen zoals Tony Robbins en mensen die vaak met hem samenwerken te volgen om dit soort evenementen niet te missen.

Het nadeel van gratis online events

Het nadeel van alle gratis webinars en challenges is wel dat je altijd een verkooppraatje krijgt. Het enige doel van de betreffende ondernemer is namelijk altijd om verdere verkopen uit zo’n evenementen te slepen. Weet dus dat dit er altijd bij zit. Zo lang je ook genoeg waardevolle informatie krijgt, stoor ik me verder niet aan dit soort sales pitches. Ik vind wel dat de tijd die dit inneemt wel in verhouding moet staan tot de waarde van de informatie die je krijgt. Als ik slechts 10 minuten algemeen bekende informatie krijg en dan 50 minuten een sales pitch, haak ik ook al snel af hoor. En ontvolg ik vaak ook gelijk de betreffende ondernemer.
Mijn ervaring is, hoe groter/bekender de ondernemer, hoe betere waarde/sales-verhouding je krijgt. Uiteindelijk ben ik zelf na de Become Unshakeable challenge ingestapt in Unleash the Power Within, dus in dat geval heeft één van de verkooppraatjes in ieder geval gewerkt. En ik heb daar ook nog geen seconde spijt van gehad!

In 7 gratis stappen naar zelfgroei - sprong in de lucht

Op welke gebieden MOET ik groeien?

Ja, ik zeg het dus goed. Op welke gebieden MOET ik groeien…

 • Ik wil graag blijer en energieker worden, vooral voor mijzelf, mijn vriend en mijn kids, maar natuurlijk ook voor de rest van de mensen om mij heen.
 • Mijn blog uit de hoek halen en het de aandacht geven die het verdient en er ook voor zorgen dat anderen het ook aandacht geven. Doordat ik amper lezers had, ben ik de motivatie lang geleden al kwijt geraakt. Maar nu weet ik dat ik die erkenning niet nodig heb om te kunnen schrijven en dat die juist vanzelf volgt als ik met passie en liefde mijn blogs schrijf.
 • Mijn zelfvertrouwen moet groeien en mijn belemmerende gedachtes moeten de kop in gedrukt worden.
 • Mijn zichtbaarheid online.
 • Mijn lichamelijke gezondheid, weg met die moeheid en de overtollige kilo’s.
 • Mijn webdesign business, ik heb zo veel kennis in huis waar ik nu niets mee doe en dat wil ik juist graag delen.

Om dit te bereiken ben ik de laatste tijd al druk bezig met het absorberen van nieuwe kennis en het aanpassen van mijn mindset door middel van cursussen, podcasts en challenges. Maar als extra hulp ga ik deze week ook meedoen aan Unleash the Power Within van Tony Robbins. Dit is uiteraard geen gratis programma, wat zijn 5-daagse challenge Become Unshakeable vorige maand wel was trouwens. Maar ik heb echt het gevoel dat ik dit MOET doen om in 4 dagen tijd mijzelf te rebooten en positieve gedachten en patronen aan te leren en echt achter mijn doelen aan te gaan. Ik zal achteraf wel laten weten hoe mijn ervaring met dit event was.