Een aantal jaar geleden heb ik de Philips Avance Pastamaker gekocht om zelf heerlijke verse pasta te kunnen maken. En met deze machine is dat in een handomdraai gelukt. In 10 of 15 minuten heb je een volle schaal verse pasta om in een paar minuten af te koken. En je kan zelf bepalen welke vorm de pasta heeft.

Waarom zelf pasta maken met de Philips Avance pastamaker?

Ik ben een enorme fan van Italië en ook zeker van het eten. Echter probeer ik zo veel mogelijk tarwe te vermijden en eet ik dan liever spelt, boekweit of haver. Deze laatste 2 zijn ook nog eens glutenvrij, wat natuurlijk nog gezonder is en zeker beter voor mij als schildklierpatiënt. Daarnaast vind ik verse pasta veel lekkerder dan de droge pasta’s.

Maar in de gewone supermarkt zijn van de droge pasta’s de variaties qua graansoort al niet zo groot, van de verse pasta’s is die variatie er gewoon helemaal niet. Die zijn allemaal van tarwe. En ik heb ook geen zin om speciaal voor mijn pasta steeds naar een natuurvoedingswinkel of de AH te moeten gaan. Als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, koop ik gewoon de droge speltpenne of speltspaghetti van Grand Italia. En als ik wel zin heb in een heerlijke verse maaltijd, maak ik zelf mijn pasta.

Meestal gebruik ik voor het maken van de pasta volkoren speltmeel, maar heb ook al boekweitmeel en volkoren havermeel geprobeerd. De smaak van boekweit vind ik te veel afwijken van alle graansoorten die we gewend zijn en daar heb ik niet altijd zin in. De pasta van havermeel vond ik daarentegen wel zeer geslaagd. Door er ei doorheen te doen, had de pasta toch een redelijk goede structuur ondanks het gebrek aan gluten. En ook de smaak van de haverpasta was ook erg lekker. Nog een ander voordeel van volkoren pasta is dat het sneller vult en je dus automatisch kleinere porties eet.
KokenKoken

Wat vind ik van de pastamaker?

Design

⭐⭐⭐

Ik vind de Avance collectie van Philips in zijn algemeen erg mooi qua design. Door de witte kleur lijken de machines niet zo groot. De afwerking met zilvertinten geeft het een wat luxere uitstraling. De pastamaker is op zich best een flinke machine, ook al lijkt dit door het design niet zo. Maar hij had best iets kleiner gemogen van mij. Gelukkig gaat de functionaliteit van de machine niet ten koste van het design. De machine heeft daarnaast nog een opbergvak voor de vormschijven en extra tools.

Gebruiksgemak

⭐⭐⭐⭐⭐

Zelf pasta maken met de Philips Avance pastamakerDe pastamaker is uiterst vriendelijk in het gebruik. Met de maatbekers kan je precies afmeten hoeveel meel en water of water en ei er nodig is. Er zijn twee opties in te stellen afhankelijk van hoeveel pasta je wilt maken. De eerste optie voor een portie voor 2 personen duurt 10 minuten, de tweede voor 4 personen duurt 15 minuten. Indien de machine dan nog niet goed leeg is, kan je met 1 druk op de knop er 3 minuten extra tijd bij plussen.

De machine perst het deeg in de gewenste vorm er in één stuk uit, dus tussendoor hoef je enkel de pasta op de gewenste lengte af te snijden met een bijgeleverde tool hiervoor. Vergeet alleen natuurlijk niet om eerst iets van een bord of schaal onder de machine te zetten!

Duurzaamheid

⭐⭐⭐⭐

De machine is van zeer goede kwaliteitsmaterialen gemaakt, zoals je van Philips kan verwachten. De spiraal en de voorkant van de machine zijn van gietijzer en dus zwaar en stevig.

Voor het milieu heeft het zelf maken van pasta ook een voordeel: je koopt geen/minder pasta die in een plastic zak verpakt is. Iedere keer dat je dus zelf pasta maakt, in plaats van een zak of verpakking kant-en-klare pasta te kopen in de winkel, help je dus mee tegen de plastic soep!

Extra’s

⭐⭐⭐⭐

Wat kreeg ik er bij?

  • Hulpmiddel voor het schoonmaken
  • Hulpmiddel om de pasta af te snijden
  • Vier vormschijven voor spaghetti, penne, fettuccine en lasagne
  • Twee maatbekers, 1 voor het meel en 1 voor het water (en ei)
  • Receptenboek
  • Handleiding

Prijs

⭐⭐⭐

Ik heb de pastamaker aangeschaft via het spaarprogramma van Campina: Eurosparen. In de Eurosparen webshop betaalde ik € 139,99 + € 60,00 Eurosparen-euro’s. Voor deze prijs kreeg ik ook nog extra de tagliatelle & papperdelle-vormset t.w.v. € 19,99 erbij.

Normaal gesproken kostte de pasta machine € 199,99. Tegenwoordig ligt de prijs zelfs tussen de 270 en 280 euro. Hier krijg je dan 4 vormen bij. Er zijn diverse extra vormensets los bij te kopen.

Zowel de machine als de extra vormen vind ik (voor mij persoonlijk) best prijzig. Ik ben daarom blij dat ik hem met een spaarprogramma een stuk goedkoper heb kunnen kopen. Dat neemt overigens niet weg dat ik de volle prijs wel een terechte prijs is voor deze machine vind. De kwaliteit van de pastamaker is erg goed en het is een enorm handig ding waar je lang plezier van kan hebben.

Extra tip

Philips Pastamaker koekjesvormenEr is voor de pastamaker ook een koekjesvormenset te koop. Hiermee kan je ook makkelijk koekjes maken. Met de 2 vormen krijg je ofwel plat deeg waar je met de bijgeleverde vormpjes koekjes uit kan snijden. De tweede vorm geeft koekjes met een geribbelde bovenkant en hoef je alleen nog maar het deeg af te snijden op de gewenste grootte van de koekjes. Het recept voor het koekjesdeeg zit bij de vormpjes.

Nog even in de oven en je hebt in een mum van tijd heerlijke koekjes gebakken. Enjoy!

Eindconclusie

Al met al vind ik het een geweldige machine! In een handomdraai kan ik zelf pasta maken met de Philips Avance pastamaker. Ik maak mijn eigen smaakvolle pasta, zelfs glutenvrij als ik wil. En ik weet daarnaast ook precies wat voor ingrediënten hier dan in zitten, namelijk meel, water en ei. Geen E-nummers, suiker of zout. Als je vegan bent, kan je het ei ook weglaten, hierdoor blijft hij wel iets kruimeliger alleen, maar het werkt wel.