Soms kom je op een punt in je leven waarop alles verandert. Dit punt heb ik qua gezondheid eerder dit jaar bereikt. Na een diep dal, zit er nu gelukkig weer een stijgende lijn in. Maar om mijn conditie nog verder te verbeteren, zou ik meer aan lichaamsbeweging moeten doen. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan, dankzij knieproblemen waar ik al zo’n 15 jaar last van heb en die ook niet meer overgaan. Het enige wat ik qua sport volgens mijn fysiotherapeut en chiropractor echt kan doen met mijn knieën is schaatsen of skaten. De afgelopen winter ben ik regelmatig gaan schaatsen als ik er energie voor had, maar de winter is officieel voorbij en dus ook het schaatsseizoen. Dus nu wordt het skaten.

Skaten
Zoals met meerdere buitensporten is het handig om eerst les te nemen voordat je de straat op gaat. Aangezien het meer dan 10 jaar geleden is dat ik op skates heb gestaan, mijn remkwaliteiten nog niet zo goed zijn en ik niet graag onder een auto of vrachtwagen beland, heb ik mij dus maar opgegeven voor skateles. Via inlineskateles.nl vond ik een basiscursus voor beginners. Deze bestaat uit vier lessen en wordt gegeven in het skatepark in het Zuiderpark in Den Haag. Lekker compact en dichtbij dus. Kosten vielen ook reuze mee, dus voor de werkloze ik gaf me dat het zetje om het maar gewoon te gaan doen.

Vol goede moed en wat gezonde zenuwen ging ik naar de eerste les. Ondanks dat de dag behoorlijk mistig begon, brak aan het begin van de les gelukkig toch het zonnetje door. Na wat warm rijden hebben we de eerste technieken geleerd zoals hoe je goed moet vallen, O-bewegingen kan maken en remmen d.m.v. in zo’n breed mogelijke positie de skates aan de binnenkant naar de grond te duwen. De tweede les was de week erna. Helaas had het geregend en was de skatebaan zelf niet bruikbaar. Dan dus maar op het dichtstbijzijnde asfalt in het park. Deze les hebben we de technieken uit de eerste les herhaald en een paar hele handige nieuwe technieken geleerd, zoals een afremmende bocht maken en de beginselen van remmen met het remblokje. Naast de nieuwe technieken had deze les nog een extra uitdaging, want op het stukje asfalt waar wij bezig waren, reden ook auto’s, fietsers en andere skaters die wij ook nog moesten ontwijken. Tijdens de derde les moesten we ergens op een parkeerterrein oefenen. We gingen verder met de remtechniek waar we de basis al van hadden gekregen tijdens de tweede les. Eindelijk lukte het mij op goed te remmen! Daarna leerden we hoe we over een obstakel heen moeten stappen, eerst gewoon rechtdoor, over een stok tussen twee pionnen die net boven de grond hing en later steeds hoger ging. Dit ging bij mij echt super, alle hoogtes heb ik overwonnen zonder (als enige) te vallen! Vervolgens moesten we de stap zijwaarts gaan maken. Dit ging helaas bij mij bij de eerste poging al gruwelijk fout waardoor ik heel hard op mijn stuitje terecht kwam. De training die we gehad hebben om naar voren te vallen, kon ik niet eens meer toepassen, zo snel ging het allemaal. Dit betekende helaas voor mij ook gelijk het einde van de skatecursus, aangezien ik met een gekneusd stuitje deze les niet verder kon en de volgende les ook niet mee kon doen. De inhoud van de vierde les is voor mij dus tot op heden nog steeds een raadsel.

Ook al is bij mij de derde les zeer pijnlijk afgelopen, raad ik nog steeds een skatecursus aan voor mensen die voor het eerst of na lange tijd weer op de skates willen stappen. Je leert goede basistechnieken die ervoor zorgen dat je veiliger en zelfverzekerder de straat op kan.

Thuis training
Naast het skaten ben ik ook thuis aan het trainen geslagen. Ik ben bezig met de 30-day Squat challenge om mijn kont en bovenbenen wat strakker te trainen en sterker te maken, zodat ik nog minder last van mijn knieën heb. Daarnaast doe ik een reeks buikspieroefeningen om mijn buikje en love handles wat strakker/platter te krijgen.
Helaas ben ik vergeten aan het begin van het proces foto’s te maken, maar volgens mij is vooral bij mijn buik de vooruitgang al te zien.
Dit is trouwens geen manier om ook gewicht kwijt te raken, omdat je vet in spieren omzet en spieren nou eenmaal zwaarder wegen dan vet. Neem dus niet de weegschaal als uitgangspunt van je voortgang, maar de spiegel.