Sinds 2017 ben ik een thuiswerkende ondernemende moeder, oftewel een #ondernemendemama. In januari werd namelijk mijn dochtertje Rebecca geboren. Ondertussen is ze al weer 1!

De eerste helft van 2017 heb ik vooral genoten van mijn dochtertje. Deze ruimte had ik gelukkig aangezien ik geen lopende klanten meer had. Daarna ben ik aan de slag gegaan met online tutorials om nieuwe technieken te leren en mijzelf weer verder te ontwikkelen.

Met die nieuwe kennis heb ik een nieuwe website voor mijn bedrijf gebouwd en daarnaast ook een standaard basis thema. Hiermee kan ik nog sneller en makkelijker voor nieuwe klanten een mooie responsive website bouwen. Toen dat allemaal klaar was, was ik helemaal klaar voor een nieuwe frisse start. Ik had alleen geen idee waar ik moest beginnen!

Fijn om thuis te zijn?

Wat de meeste vrouwen (die een baan in loondienst hebben) namelijk gelijk denken, als ze horen dat je vanuit huis werkt, is: “oh wat heerlijk dat je lekker thuis kan zijn met die kleine en dat je niet naar werk hoeft en zij naar de opvang”. En ja, dat is ook heerlijk en dat is ook echt een bewuste keuze geweest. Het is echt heel fijn dat ik er altijd voor haar kan zijn en dat ik zelf degene ben die haar opvoed. En ik hoef bijna geen “eerste keren” te missen. Maar hier geldt ook: ik ga inderdaad niet naar werk en zij niet naar de opvang, dus doordeweeks zitten wij met z’n tweetjes in een soort van bubbel afgesloten van de buitenwereld. En in die bubbel heb ik geen netwerk en geen potentiële klanten. Ook betekent het thuis werken als #ondernemendemama met een baby dat je:

  1. constant met jouw neus op het huishouden wordt gedrukt wat je dus niet aan het doen bent als je aan het werk bent
  2. je steeds schuldig voelt als je liever even aan het werk bent dan dat je je met ofwel jouw kind bezig houdt ofwel het huishouden doet
  3. of andersom: je besteed tijd aan jouw kind, terwijl er nog bergen werk (zowel zakelijk als huishoudelijk) liggen en voelt je daarom weer schuldig

Heel lastig dus om weer met een onderneming te herstarten!

De nieuwe start

Gelukkig kwam er een heel leuk business coachingstraject op mijn pad waar ik heel veel leer, een leuke groep mede-onderneemsters heb leren kennen en ook mijn “eerste” klanten mee heb binnengehaald. Dit geeft mij weer positieve energie om flink aan de slag te gaan en te blijven!

Daarnaast heb ik onderzocht of ik toch niet voor één dag opvang kan regelen. Dit is echter op dit moment echt nog niet te betalen. Toen zijn mijn vriend en ik maar voor het iets goedkopere alternatief gegaan: wij hebben nu een werkster die 1x per week komt schoonmaken. Dit scheelt echt zo veel! Natuurlijk moet ik nog de dagelijkse dingen doen zoals de vaatwasser uitruimen en de was doen. Maar het is echt zo fijn dat ik al dat schoonmaakwerk niet meer hoef te doen! Is er in ieder geval één ding waar ik me minder schuldig over hoef te voelen.

Mama/werkbalans

Nu is het nog de kunst om een goede balans tussen het moederschap en het ondernemerschap te vinden en die te houden. Momenteel werk ik gewoon in de woonkamer aan de eettafel terwijl mijn kleine meid in de woonkamer rondscharrelt. Gelukkig kan zij zich steeds beter zelf vermaken. Af en toe komt ze naar me toe voor een knuffel en die krijgt ze dan ook gewoon. Onafhankelijk van wat ik ook aan het doen was. Hierna gaat zij namelijk weer lief verder spelen. Ik ben er van overtuigd dat het negeren van die behoefte van een kind er juist voor zal zorgen dat ze dan drammerig en vervelend worden. Hierdoor zal het werken juist steeds moeilijker worden.

Baby 2 echo 12 wekenHet vinden van die balans zal later dit jaar echter nog belangrijker, maar ook nog moeilijker worden. Half september verwacht ik namelijk mijn tweede kindje! Voor die tijd hoop ik wel een stabiele klantenkring te hebben opgebouwd. Ik ben namelijk van plan gewoon zo lang mogelijk door te werken en zelfs tijdens mijn verlof nog beschikbaar te blijven voor Virtual Assistant werk. In die periode zal ik alleen geen hele websites meer gaan bouwen. Dit komt na mijn verlof wel weer.

Uiteindelijk zal ik vermoedelijk toch gaan proberen om iets van opvang te regelen voor de kids. Rebecca kan op een gegeven moment al naar de peuterschool. Als ik voor de tweede dan op dezelfde momenten ook opvang zou kunnen regelen, kan ik dan in ieder geval ongestoord werken. Maar tot die tijd zal het toch een soort van koorddansen blijven op die hele fijne scheidingslijn tussen moeder zijn en ondernemer zijn.

Happy #ondernemendemama

Ik vind zelf dat ik het niet verkeerd doe hoor op dit moment als #ondernemendemama. Naast dat ik goed rekening hou met mijn eigen workflow, hou ik ook zo veel mogelijk rekening met Rebecca. Als zij zich niet zo lekker voelt, zal ik overdag minder werken en meer met haar bezig zijn. Het werk haal ik dan wel weer in in de uren dat ze slaapt ’s middags en ’s avonds. Als zij gewoon prettig in d’r vel zit, kan ik weer meer werken. Als ik haar maar aandacht geef als ze daar even behoefte aan heeft, gaat ze verder lekker haar eigen gang. Happy kid = happy mom!

Hoe doe jij het?

Ben jij ook een #ondernemendemama? Dan hoor ik via de reacties graag hoe jij de combi hebt ingericht en hoe jij er mee om gaat.