Vandaag wil ik je vertellen over een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om meer balans en rust in je hectische leven te brengen: journaling. Journaling kan de sleutel zijn tot innerlijke rust en zelfontdekking. Pak je favoriete notitieboek en laten we samen de magie van journaling ontdekken. 📓✨

Wat is Journaling?

Journaling is simpel gezegd het opschrijven van gedachten en gevoelens. Dit kan digitaal zijn, maar ik geef de voorkeur aan een notitieboek wat ik omdoop tot journal. Een journal is als een betoverd dagboek dat je meeneemt op een reis door je gedachten, gevoelens en creativiteit. Het is een moment voor jezelf, een ontsnapping uit de drukte van het dagelijks leven. Of je nu een ondernemende mama bent die de zakelijke en privéwereld combineert, of gewoon op zoek bent naar wat meer balans, journaling kan een transformerende ervaring zijn.

journaling bij zonsondergang

Waarom zou je gaan journalen?

Journaling is iets wat ik al bijna heel mijn leven doe, waar ik ooit begon met kleine briefjes, ben ik later overgestapt naar een dagboek. Uiteindelijk kon ik mijn ei ook kwijt in het bloggen en nu doe ik gewoon van alles wat. In mijn blog “In 7 gratis stappen naar zelfgroei!” heb je ook al kunnen lezen hoe ik journaling inzet om mijzelf te ontwikkelen.

Redenen om te starten met journaling zijn o.a.:

  1. Emotionele ontlading: Het dagelijkse leven brengt een wervelwind aan emoties met zich mee. Journaling biedt een veilige ruimte om deze gevoelens te uiten, te begrijpen en los te laten.
  2. Zelfreflectie: Voor de drukke en ondernemende mama’s onder ons is tijd kostbaar. Journaling stelt je in staat om even stil te staan, terug te kijken en vooruit te kijken. Het is als een kompas voor zelfontdekking, waardoor je jezelf beter leert kennen en begrijpen.
  3. Creatieve uitlaatklep: Voor de creatieve zielen is journaling als een leeg canvas. Of het nu schetsen, doodling of schrijven is, het stelt je in staat om je creativiteit de vrije loop te laten. Laat de kunstenaar in je los!
  4. Stressvermindering: Het organiseren van je gedachten op papier kan een therapeutisch effect hebben. Het vermindert stress, bevordert kalmte en helpt je om helderder te denken, vooral wanneer werk en privé in elkaar overlopen.
  5. Herinneringen bewaren: Journaling creëert een tastbare herinnering aan je reis als mama, ondernemer en/of creatieve ziel. Blader door de pagina’s en zie hoe ver je bent gekomen.
journaling bij zonsondergang

Tips om te Beginnen

Je hebt niet zo heel veel nodig om met journaling te kunnen beginnen. Het enige wat je echt nodig hebt is een notitieboek en pen, of een app om notities in te maken. Maar hieronder toch een paar tips:

  1. Begin met korte notities als je nieuw bent. Dwing jezelf niet gelijk hele verhalen te schrijven, begin klein en wees trots op elk woord wat je weet neer te zetten
  2. Probeer verschillende schrijfmaterialen en stijlen. De een vindt digitaal fijner, de ander schrijft liever met de hand. Zoek uit wat jij het fijnste vindt en ga bijvoorbeeld op zoek naar een super fijne pen waar jij makkelijk en snel veel mee kunt schrijven en die lekker flowt.
  3. Wees eerlijk en vergeefzaam met jezelf. Het is puur voor jezelf, dus je hoeft je voor niemand beter voor te doen. Elke gedachte of emotie is welkom. Er is geen goed of fout, dus wees ook lief voor jezelf.
  4. Plan journaling in als een waardevol ritueel. Het werkt het beste om voor jezelf een vast moment in te plannen om te journalen, het liefst een moment waarop je volledig tot rust kan komen. Bijvoorbeeld voordat de kids wakker zijn of juist als ze naar bed zijn. Pak je favoriete drankje erbij. Zet desnoods een kaarsje aan en/of een rustig muziekje. Creëer een sfeer van kalmte en rust voor jouw journalmoment.

Pro-tip om nog meer magie van journaling te ontdekken

Probeer eens jouw gedachten op papier te zetten aan de hand van een vraag of stelling. Door na te denken over wat iets voor jou betekent kan je weer tot hele nieuwe inzichten komen. Ook helpt het om je uit jouw vaste denkpatronen te halen. Je moet namelijk ergens over nadenken waar je mogelijk nog nooit bewust over hebt nagedacht.

JoClub

Ik heb mij hiervoor aangesloten bij JoClub, oftewel Journal Club. Dit is een online internationale community van journalers. Elke dag ontvang ik een mail met een vraag of een stelling. Per maand wordt er een onderwerp aangehouden waar de verschillende “prompts” mee te maken hebben. December staat bijvoorbeeld in het teken van reflectie, februari in het teken van de liefde etc. Ook zijn er meerdere keren per maand online sessie waar de leden samen kunnen journalen en kunnen sparren. Naast de sessies zijn er ook een paar keer per jaar journal retreats waar JoClubbers elkaar offline kunnen ontmoeten en zich samen kunnen ontwikkelen.

Wat ik heel fijn vind van JoClub is dat er een hele open en positieve sfeer is. Niets is te gek en niets wordt afgebrand. Offline ontmoeten wordt gestimuleerd en staan veel leden zelfs om te springen. Ik heb zelf al twee hele gezellige dagen gehad met JoClubbers die graag Den Haag wilden verkennen.

No better time to start than the present

Ga aan de slag en ontdek de magie van journaling!

Dus waar wacht je nog op? Grijp dat mooie notitieboekje en start jouw journaling avontuur vandaag nog. Laat de magie beginnen! ✨🖋️