Ik vind het steeds belangrijker worden om ook een steentje bij te dragen aan het redden van het milieu. Daarom ben ik constant op zoek naar manieren om te verduurzamen en dit deel ik graag. In mijn zoektocht ben ik minstens 7 manieren om jouw beautyroutine te vergroenen tegen gekomen. Een aantal hiervan heb ik zelf al doorgevoerd en bevallen heel goed, andere staan nog op de planning. Het liefst zou ik alles in huis in één keer vervangen door groenere varianten, maar helaas lukt dat niet. Het zou ten eerste te veel geld in één keer kosten en ik wil wel graag de producten die ik nog in huis heb eerst opmaken voordat ik overstap om verspilling te voorkomen. Stap voor stap kom ik er wel.
 

7 manieren om jouw beautyroutine te vergroenen:

1. Wasbare wattenschijfjes

Gebruik voor het reinigen van jouw gezicht en/of het verwijderen van make-up geen katoenen wegwerpwattenschijfjes meer, maar wasbare wattenschijfjes. Hiermee doe je het milieu, maar ook jouw portemonnee een groot plezier aangezien de aanschaf eenmalig is. De schijfjes kunnen in een wasnetje gewoon mee in de wasmachine.

Ik gebruik ze zelf al jaren. Ik heb ze zelf via Greenstory gekocht al zijn er tegenwoordig ook genoeg andere aanbieders (zelfs de Action heeft ze volgens mij). Het enige waar ik ze niet voor gebruik is het verwijderen van nagellak. Ik weet namelijk niet of dit er in de was ook volledig uitgaat en zo niet, heb ik geen zin om zo’n schijfje met left-over nagellak nog over mijn ogen te halen. Maar aangezien ik bijna nooit nagellak draag, valt het aantal gebruikte wegwerpwattenschijfjes bij mij dus ook heel erg mee.

uitwasbare wattenschijfjes

2. Verban plastic scheermessen

Stap over op scheermessen met vervangbare metalen mesjes. Je koopt één keer het scheermes en vervolgens hoef je alleen maar losse mesjes te kopen en te vervangen.

Ik heb zelf een scheermes van WLDOHO. Ik heb de variant Résine “YVU” die ik heel fijn in de hand vind liggen. WLDOHO verkoopt ook hele lekkere scheerzepen en aftershave lotion om jouw huid nog beter te verzorgen voor en na het scheren. De aanschaf van een scheermes is afhankelijk van de variant € 39,90 of € 44,90, hier krijg je 5 mesjes bij. Je doet ongeveer een maand met één mesje. Een verpakking van 100 mesjes zorgt er dus voor dat je 5 jaar plastic vrij kan scheren! De prijs per mesje bij 100 stuks is slechts € 0,249 per mesje.

O.a. Bamboozy verkoopt ook duurzame scheermessen. Deze zijn zelfs nog iets goedkoper. Ik vind alleen zelf het design iets minder mooi en ze bieden minder accessoires aan. Ik vind bijvoorbeeld de scheerzepen en after shave lotion van WLDOHO echt heerlijk.

3. Gebruik geen maandverband en/of tampons meer

De meeste maandverbandjes bestaan voor 90% uit plastic, dus zijn sowieso schadelijk voor het milieu. Maar ook tampons blijven rondzwerven. Een vrouw gooit in haar leven gemiddeld zo’n 11.000 stuks maandverbandjes en/of tampons weg! Totaal wordt de afvalberg door menstruatieproducten met zo’n 590.000 ton afval per jaar vergroot. Dit zijn echt schrikbarende getallen!
 

Bamboozy Daisy menstruatie ondergoed

Ik ben gelukkig gezegend met milde menstruaties die slechts een paar dagen duren en niet te heftig zijn qua bloedverlies. Daarom heb ik zelf gekozen voor wasbaar menstruatie ondergoed van Bamboozy. Dit is gewoon een onderbroekje die zeer goed vocht opvangt, vergelijkbaar met zo’n 3 tampons. Op de meest zware dagen wissel ik die 2x per dag, op de lichtere dagen kan ik er een hele dag/nacht mee doen. Voor de lichtere dagen zijn er zelfs ook strings beschikbaar.

Naast menstruatie ondergoed kan je ook kiezen voor een menstruatiecup, een menstruatiedisc of wasbaar maandverband. Het grote voordeel van de menstruatiedisc is dat je zelfs tijdens jouw menstruatie seks kunt hebben zonder kliederboel. Ik heb zelf geen ervaring met deze producten, maar ik weet dat er zeer veel vrouwen heel tevreden mee zijn.

4. Vermijd plastic verpakkingen

Shampoo, conditioner, douchegel, gezichtreiniging en -cremes en ga zo maar door. Allemaal plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. Door te kiezen voor producten die niet in een plastic verpakking komen, maar karton of glas, kan je nog verder mee helpen om de plastic soep te verkleinen.

Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer shampoos, conditioner en zepen zonder plastic verpakkingen. Je kan bijvoorbeeld overstappen op shampoo- en conditionerbars en stukken zeep i.p.v. douchegel. Ook voor deodorant zijn er verschillende fabrikanten die deodorantsticks hebben die bijvoorbeeld in een metalen of bio-based plastic verpakking komen en hervulbaar zijn, zoals van Loveli.

5. Vermijd bepaalde stoffen

In veel beautyproducten zitten allerlei stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Zulke stoffen komen bijvoorbeeld in het milieu terecht via jouw doucheputje, of als het in zonnebrand zit, direct in de zee als je een duik neemt. Gelukkig wordt er langzaamaan steeds meer opgelet, maar je kan zelf ook een steentje bijdragen door producten te kopen waar de meest schadelijke stoffen niet in voor komen. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar ze zijn met een Google opdracht makkelijk te vinden. Een aantal voorbeelden zijn in ieder geval:

  • Palmolie, voor de productie hiervan wordt overmatig veel tropisch regenwoud gekapt met alle gevolgen voor de plaatselijke biodiversiteit van dien
  • Oxybenzone in zonnebrand, dit is zeer schadelijk voor koraal
  • Polyethyleen, dit zijn plastic microbeads die vaak in tandpasta of scrubs zitten die ook via de afvoer in het milieu terecht komen
  • BHA en BHT in lippenbalsems en moisterizers, dit kan tot gedragsverandering of de dood leiden van vissen en schaaldieren

Gelukkig komen er steeds meer producten die “troepvrij” zijn. Vaak zijn die helaas wel iets duurder, maar je doet er wel een hele hoop goeds mee.

natuurlijke zepen

6. Kies voor producenten die zich met het milieu bezig houden

Alle producenten die zich al bezighouden met troepvrije, plasticvrije, vegan en/of crueltyvrije schoonheidsproducten zijn zeker al een betere keuze dan de grote massamerken.
Daarnaast zijn er ook producten die nog een stapje verder gaan en bijvoorbeeld een deel van hun opbrengst doneren aan goede milieudoelen en/of bomen planten bij elke aankoop of elk verkocht product. Voorbeelden hiervan zijn Loveli, Bamboozy en WLDOHO. Kijk voordat je een product koopt even na waar de producent eigenlijk voor staat. Dit kan ook al helpen om een bewustere en groenere keuze te maken.

7. Ga verspilling tegen

Maak iets eerst helemaal tot op de bodem leeg voordat je een nieuwe verpakking open maakt. Het kan ook helpen om geen voorraad in huis te hebben en echt pas nieuw te kopen als het oude op is. Niets motiveert meer om de laatste milligram ergens uit te halen als weten dat er niet meer in huis is dan dit. Rol de tandpastatube helemaal op of knip hem zelfs nog even open voor het laatste beetje. Doe een beetje water bij jouw shampoo en/of conditioner (als je nog een plastic fles hebt), even schudden en er komt toch nog een hoop uit wat je kan gebruiken.

Wees ook weer niet te streng voor jezelf

Geef jezelf de tijd en ruimte om geleidelijk aan producten te gaan vervangen voor een duurzamere variant. Bijvoorbeeld op het moment dat je echt door jouw voorraad shampoo heen bent.
Ga vooral niet dingen weggooien die je nog had kunnen gebruiken, want dit is helemaal zonde. Ook moet je geen investeringen gaan doen als je het op dat moment nog niet kan betalen. Doe dit wanneer het wel kan. Al kies je maar 1 van de 7 manieren om jouw beautyroutine te vergroenen, dan is dat in ieder geval al 1 stap in de goede richting. En beter dan iemand die zich er helemaal niet mee bezig houdt.

So cheer up! You’re doing great!

Weet jij trouwens nog meer dan deze 7 manieren om jouw beautyroutine te vergroenen? Laat het me in de reacties of per mail weten, want ik leer graag bij!

 

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links naar verschillende producten, hierdoor ontvang ik een kleine commissie, maar wordt de prijs voor jou echter niet verhoogd.