Ik weet niet hoe het met jou zit, maar met alle ballen die ik in de lucht moet houden, kan ik niet zonder lijstjes! Echter zorgt zo’n “to-do” lijstje er ook voor dat ik druk op mijzelf leg, want ik wil eigenlijk alles op zo’n lijstje ook echt doen. Ook wanneer dit totaal niet realistisch is. Dit geldt zowel voor mijn privéleven als tijdens mijn werk.

Mindset

De laatste tijd ben ik veel aan het lezen over het veranderen van je mindset om een gelukkiger en minder stressvol leven te kunnen leiden. Dit is natuurlijk wat iedereen eigenlijk wilt… Ik ben echt een ster in mijzelf druk opleggen en de lat ligt bij mij altijd mijlenver te hoog. Niet omdat ik dingen niet kan, maar omdat er simpelweg maar 24 uur in een dag en 7 dagen in een week zitten. En dat is niet genoeg om veeleisend te zijn op alle vlakken. Het gaat zelfs zo ver dat ik me dan ook schuldig kan voelen als ik niet alles op het lijstje heb gedaan.

Time for change

Nu was vorige week de kleine man heel ziek. Hij had één van de rode vlekjesziektes. Die zijn over het algemeen onschuldig, maar met nog geen 7 maanden, was hij er wel een beetje jong voor. Zijn zus zal het wel meegenomen hebben van de peuterschool ofzo… Maar in ieder geval heb ik 6 dagen dag en nacht met hem in mijn armen gezeten of gelegen. Niet heel erg handig dus. En ondertussen heb ik nog steeds een lijstje liggen en nog een peuter rondlopen.

Uiteindelijk dan toch komt dat schuldgevoel weer tevoorschijn… Terwijl ik ergens in mijn achterhoofd ook wel weet dat ik 6 dagen lang de belangrijkste taak van mijn leven gedaan heb, namelijk er zijn voor mijn zieke baby! Niet goed om me dan schuldig te voelen, dus er moest iets veranderen.

De ambitielijst

Aangezien ik de lijstjes niet kan afschaffen, omdat ik dan van alles vergeet, moest ik de insteek ervan veranderen. Nu heb ik het omgedacht en besloten dat het geen “to-do” lijstje is, maar een ambitielijst. Deze bestaat uit een “need to do” en een “wish to do” lijstje. Hierop staan dus niet alleen de dingen die ik MOET dan, maar ook dingen die ik WIL doen. De “need to do” taken plaats ik bovenaan de lijst, zodat ik deze als eerste doe als ik een vrij moment heb. De rest zijn “wish to do” dingen die ik dan nog doe als ik er tijd voor heb, maar waarvan het geen ramp is als het niet lukt. Het is dan ook erg belangrijk om kritisch te kijken bij welke van de twee bepaalde taken horen. Is er geen schoon ondergoed meer, dan is de was doen een “need to do”. Maar gaat het om het opruimen van een kamer, dan gaat er niemand dood als dat een dagje extra blijft liggen. Om dit verschil in te zien, is voor mij af en toe nog best een uitdaging, want ik heb de neiging om alles als een “need to do” te zien. Maar ondanks dat merk ik wel dat nu ik dit onderscheid maak, ik meer rust in mijn hoofd heb en minder schuldgevoel.

Voor wie werkt de ambitielijst?

Voor wie:

  • met to-do lijstjes werkt
  • een enorme druk voelt om alles op het lijstje te doen
  • zichzelf voorbij the limit pusht
  • (te) veel ballen in de lucht moet houden
  • te weinig uren in een dag heeft
  • een schuldgevoel heeft als niet alles gedaan wordt
  • meer rust wilt ervaren

Als jij hier nou ook mee aan de slag gaat, laat mij dan even weten hoe jij het ervaart. Ik hoor graag of het voor jou ook werkt!
Uiteraard is dit principe niet alleen op jouw privéleven toe te passen, maar ook op jouw werk.

P.S. Het leuke klembord en het to-do lijstje (gratis) zijn verkrijgbaar via de superleuke stationery webshop van Dreamkey Design.