Tegenwoordig zie en hoor je het aan alle kanten: kinderen brengen (te) veel tijd door achter schermpjes. Daarnaast komen de mama’s alsnog weinig aan eigen hobby’s en ontspanning toe en loopt de stress regelmatig flink op. Om beide problemen aan te pakken zou je kunnen starten met een gezamenlijke hobby voor jou en jouw kids. Een hele goede optie hiervoor is om te gaan tekenen en kleuren. Kinderen doen dit van nature al veel, maar raakt door alle schermtijd vaak toch in verval. Daarom geef ik je hier 5 + 5 redenen voor mama’s om te gaan kleuren, al zijn er eigenlijk 5 voor de mama’s (en papa’s) en 5 voor de kinderen.

 

5 redenen voor mama’s om te gaan kleuren

Vrouw zit te kleuren

1. Stressvermindering: Kleuren is een ontspannende activiteit die kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van rust en kalmte.

2. Creatieve uitlaatklep: Kleuren is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en te ontwikkelen. Het kan een zeer bevredigende ervaring zijn om een mooie tekening te maken.

3. Tijdsbesteding: Kleuren is een geweldige manier om tijd voor jezelf te nemen en te genieten van een rustige activiteit. Bovendien zijn er tegenwoordig veel mooie kleurboeken voor volwassenen beschikbaar, waardoor kleuren ook een leuke activiteit kan zijn om samen met vriendinnen te doen.

4. Goede oog-handcoördinatie: Kleuren vereist precisie en oog-handcoördinatie, wat goed is voor het trainen van deze vaardigheden.

5. Versterkt de band met kinderen: Kinderen vinden het leuk om samen met hun moeder te kleuren. Door samen te kleuren kun je een speciaal moment creëren en de band met je kind versterken.

5 redenen voor kids om meer te gaan kleuren

1. Stimuleert creativiteit: Kleuren is een fantastische manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren. Door hun eigen kleurkeuzes te maken, kunnen kinderen hun verbeeldingskracht laten spreken en unieke kunstwerken maken.

2. Verbetering van fijne motoriek: Kleuren helpt kinderen ook om hun fijne motoriek te ontwikkelen. Door kleine bewegingen te maken om binnen de lijnen te kleuren en kleurpotloden vast te houden, verbeteren kinderen hun handvaardigheden.

3. Concentratieverbetering: Kleuren vereist concentratie en focus. Hierdoor kunnen kinderen leren zich langer te concentreren op een enkele taak en hun aandachtsspanne te verbeteren.

4. Vermindert angst: Kleuren kan ook helpen om de angst van kinderen te verminderen. Het is een rustige en ontspannende activiteit die kinderen kan helpen om zich te concentreren op het moment en zich minder te laten overweldigen door stress en angsten.

5. Verbetert de communicatie: Kleuren kan een leuke manier zijn om kinderen te laten communiceren over wat ze tekenen en kleuren. Het kan helpen om hun verbeeldingskracht te laten spreken en hun gedachten, emoties en ideeën te uiten. Dit kan helpen om open communicatie te bevorderen tussen kinderen en volwassenen.

Meisje ligt te tekenen

Wat heb je nodig?

Voor de volwassenen:

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld en duur te zijn, zeker niet als je het eerst wilt uitproberen. Je kan beginnen bij de Action om daar potloden en/of stiften te kopen. Als je wat betere potloden of stiften wilt, kan je bijvoorbeeld gaan voor potloden van Bruynzeel of Faber-Castell. Qua stiften vind ik de Ecoline brushpennen op waterbasis heel fijn, deze kan je ook mooi blenden met elkaar. Het voordeel van stiften op alcoholbasis is dan weer dat die zeer goede dekking hebben en je bijna geen strepen ziet in een gekleurd vak. Het nadeel hiervan vind ik dat ze erg doordrukken, dit is dus alleen handig als er aan de achterkant van jouw tekening/kleurplaat niets staat en ik zou iets eronder leggen ter bescherming als je er mee aan de slag gaat.

Daarnaast heb je natuurlijk ook wat nodig om op te kleuren. Om laagdrempelig te beginnen kan je beginnen met een kleurboek voor volwassenen. Als je al wat meer fantasie en creativiteit hebt, kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan op blanco papier.

Voor de kinderen:

Als je nog een dreumes of peuter hebt, is het fijn om een A3 kleurblok te hebben met grote witte vellen. Hierdoor hebben ze genoeg ruimte om te bewegen zonder steeds naast het papier te zitten. Daarnaast is het voor jouw kleine ook fijn als de potloden wat dikker zijn. De Stabilo woody potloden zijn hiervoor perfect. Deze kan je overigens ook aquarellen, om jouw kleine Rembrandt nog creatiever te werk te laten gaan. Naast potloden kan je ook waskrijtjes kiezen voor de kids.

Zijn jouw kids al wat groter kan je natuurlijk ook gewoon met A4-papier en/of kleurboeken aan de slag. En kan je overstappen op normale kleurpotloden en viltstiften.

Peuter aan het kleuren

Waar wacht je nog op?

Wat meer ontspanning en creativiteit heeft nog nooit iemands leven slechter gemaakt en in dit geval zijn de kosten ook geen argument. Dus probeer het gewoon! Uiteindelijk kan het je alleen maar wat opleveren, zelfs al zijn het maar wat mooie creaties van jouw kids. Ben je klaar voor wat anders? In mijn gratis e-book “5 creatieve hobby’s die extra leuk zijn als je kinderen hebt” staan nog 4 andere leuke hobby’s beschreven.

 


Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links naar verschillende producten, hierdoor ontvang ik een kleine commissie, maar wordt de prijs voor jou echter niet verhoogd.
Coverafbeelding van Freepik.