Voor de laatste les van mijn cursus webpage design moest ik bedenken welke rol in mijn leven speelt en in de toekomst zal gaan spelen. Dit moest ik eigenlijk in een webpagina zetten en dan voor hem uploaden, maar ik vond het ook wel goede stof voor mijn blog.

Wat voor rol speelt internet in mijn leven?
Ik kan me de tijd van voor het internet nog wel vaag herinneren, ik zat denk ik net op de middelbare school toen het gebruik ervan opkwam. Opeens hoefde ik niet meer per se naar de bibliotheek om informatie te verzamelen voor schoolopdrachten, maar kon ik een deel al op het Wereld Wijde Web vinden. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot één van de belangrijkste en de meest uitgebreide informatiebron ter wereld. Tegenwoordig zou het niet meer denkbaar zijn om nog een opleiding af te ronden zonder dat je op één of andere manier met het internet in aanraking bent gekomen. In de afgelopen jaren was het internet dan ook mijn lievelingetje als het aankwam op studeren.
Daarnaast is het tegenwoordig ook in het bedrijfsleven niet meer in te denken dat er geen internet is. Marketing, communicatie, data-opslag, verwerkingssystemen, winkels etc. alles is tegenwoordig te regelen via het internet. In de meeste bedrijven ontstaat er dus ook complete chaos als het internet eens een keer een storing heeft.
Op dit moment ben ik ook nog eens op zoek naar een nieuwe baan, en ook bij het solliciteren is het internet onmisbaar geworden. Waar je vroeger nog keer op keer alle kranten en bladen moet doorspitten, voer je nu wat zoekwoorden en een regio in op één van de vele vacaturesites en de vacatures komen er zo uitrollen. Ook wordt het steeds belangrijk om jezelf goed via het internet te profileren als je op zoek bent naar een baan, want dit is tegenwoordig DE plek waar de potentiële nieuwe werkgever achtergrondinformatie over jou op gaat zoeken.
Social media spelen mede daarom ook een steeds grotere rol. Maar daarnaast zijn ze ook erg handig bij het bijhouden van contact met vrienden, kennissen, familie etc. waar deze zich ook ter wereld bevinden.
Internet en mijn toekomst
Op dit moment ben ik op zoek naar een baan in de online marketing. Als ik hierin slaag, zal mijn toekomstige baan dus voor 100% uit internet bestaan en hoe je dit in kan zetten om jouw business te promoten. Ik maak dan nu ook goed gebruik van verschillende manieren om mijzelf zichtbaar te maken voor potentiële werkgevers met banen in de online marketing. Dit doe ik via social media (vooral LinkedIn en Twitter), mijn eigen website en via vacaturesites.
Daarnaast onderhoud ik ook nog steeds de website van Meijer Biologisch Specialist en zal ik me ook in de toekomst blijven inzetten om deze winkel steeds zichtbaarder te krijgen voor een zo wijd mogelijk publiek. Ook de opgezette webwinkel zal hopelijk in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan krijgen bij het genereren van business en het lokken van klanten voor mijn vader.
Ik denk dat het internet in de toekomst in ieder geval een nog grotere rol in het leven van mensen gaat spelen. Tegenwoordig kan bijna alles al via het internet geregeld worden, van het regelen van verzekeringen tot het doen van dagelijkse boodschappen en kerstinkopen. Mijn verwachting is dat het publiek wat hier gebruik van maakt in de toekomst alleen maar zal groeien. Het gevolg hiervan is dat steeds meer detailhandel winkels zullen verdwijnen en dus eigenlijk steeds minder menselijk contact nodig is. Maar misschien zal dit er ook wel weer voor zorgen dat mensen minder tijd voor de gangbare zaken nodig hebben en dan weer meer tijd voor elkaar hebben. Wie zal het weten? Het is een kwestie van afwachten denk ik.
Ik zie het internet nog steeds als een briljante uitvinding en een positieve factor in mijn leven. Natuurlijk ben ik mij ook bewust van de negatieve kanten die er met het gebruik van internet gepaard gaan, zoals minder privacy, minder persoonlijk, gevoeligheid voor fraude, verslavingsfactor etc. Maar ik denk dat als je je bewust blijft van deze zaken en goed nadenkt over wat je wel en niet op het internet verspreidt en waar je wel en niet gebruik van maakt, deze nadelen geminimaliseerd kunnen worden.