Ik ben, zoals ze het ook wel eens noemen, een echt meisje-meisje. Mijn jeugd bestond uit twirlen, Disney, jurkjes, lange haren en Barbies. Heel veel Barbies! En ondanks dat ik nog steeds een meisje-meisje ben (oh, wat ben ik blij dat mijn dochtertje ook van Barbies houdt), kan ik ook echt een computernerd zijn. Dit begon al in mijn tienerjaren. Ik heb ondertussen namelijk al ruim 20 jaar ervaring met het programmeren van websites in HTML en CSS en mijn eerste WordPress website/blog lanceerde ik 13 jaar geleden. Ik loop dus al een tijdje mee in het vak. Het leek mij daarom wel leuk om eens te kijken naar hoe ik ging van Barbies naar webdesignen en bloggen.

CU2

Toen ik op de middelbare school zat, maakten wij voor het eerst kennis met het Internet. Al snel verschenen er messengerdiensten als MSN en ICQ en profielenwebsites als CU2. Op CU2 kon je wat basisgegevens van jezelf invullen en een groot vak waarin je alle info kwijt kon die je wilde delen. Al snel kwam ik er achter dat je hier met HTML wat creatiever mee aan de slag kon. Mijn profiel bouwde ik daarom helemaal om met kleuren, koppen, foto’s etc. Het begin van een persoonlijke website was hiermee eigenlijk gelegd.

Van Barbies naar webdesignen en bloggen

Eigen eerste website

Omdat ik in CU2 nog niet genoeg mijn ei kwijt kon, ben ik vlak daarna begonnen met zelf een persoonlijke website te bouwen. Qua inhoud stelde dit natuurlijk helemaal niets voor, het ging over mij en mijn hobbies. Daarnaast plaatste ik er foto’s van het uitgaan en van vakanties. Maar qua creativiteit kon ik er helemaal in los gaan. Om de paar jaar gooide ik mijn hele ontwerp weer om en ging ik voor een stijl die dan weer bij mij paste. Ook verwerkte ik dan nieuwe technieken die ik in de tussentijd geleerd had. Volgens mij hebben die websites verder helemaal geen bezoekers getrokken, maar dat maakte mij toen ook niets uit. Ik was lekker bezig. Helaas heb ik geen voorbeelden meer van mijn eerste creaties.

Webdesign cursussen

In 2008 startte ik met de cursus Webdesigner van het NHA. In het begin ging ik hier heel enthousiast mee aan de slag, maar al snel merkte ik dat ik op heel veel vlakken eigenlijk al verder was dan de cursus. Hierdoor verloor ik op een gegeven moment de motivatie om hier nog mee verder te gaan. Uiteindelijk heb ik hem in 2011 nog wel afgerond, omdat dit van mijzelf moest, maar de dingen die ik voor de cursus moest bouwen voelden voor mij al als achterhaald.

In 2013 startte ik bij de LOI met de cursus Professional Webdesigner. Hier leerde ik gelukkig wel een hoop nieuwe dingen, ook over de achterliggende technieken. Deze cursus sloot ik af met diverse internationaal erkende examens van het CIW. Als je van websites bouwen jouw beroep wilt maken, is dit zeker een goede cursus om mee te beginnen. Maar de beste leerschool blijft toch zeker de praktijk.

Responsive WordPress website

Overstap naar WordPress

In 2010 stapte ik over van volledig zelf programmeren zonder database naar het CMS WordPress. Hierdoor kon ik mijn verhalen en afbeeldingen in een database opslaan en hoefde ik veel minder zelf te programmeren. Al maakte ik wel mijn eigen WordPress thema, dus programmeren bleef ik doen. Met de overstap naar WordPress ging ik mij ook steeds meer bezig houden met de responsiveness van mijn websites, oftewel het schalen voor de verschillende formaten beeldschermen.

Met WordPress werd mijn website veel makkelijker te onderhouden en kon ik er ook makkelijk met behulp van plug-ins extra functionaliteiten aan toe voegen. Doordat WordPress gratis is en open source zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarnaast werd het plaatsen van nieuwsupdates en/of blogs zo veel makkelijker! In mijn oude zelf gebouwde websites moest ik in feite voor elke nieuwe blog of elk nieuwsbericht een nieuwe pagina aanmaken die ik dan vervolgens in een frame liet inlezen in het grotere geheel. Niet heel efficiënt natuurlijk en ook niet bevordelijk voor de werking en snelheid van mijn websites. Daarnaast zijn de zogenaamde frames echt killing voor de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van een website.

Eindhalte: Divi thema

Het zelf programmeren en onderhouden van een eigen WordPress thema is toch wel heel foutgevoelig. Ook vergt het veel inspanning om de laatste ontwikkelingen bij te houden en te verwerken. Daarom ben ik uiteindelijk toch gaan kijken naar een bestaand Premium thema dat goed bij mijn wensen aansloot en waar ik ook in de toekomst nog goed mee uit de voeten zou kunnen. Na een hoop zoekwerk en previews bekijken, ben ik toen uitgekomen bij het Divi thema van Elegant Themes.

Het bouwen van een website en pagina’s of berichten werkt zo fijn hiermee! Alles is opgebouwd uit blokken die je zelf kunt kiezen, slepen en indelen… van tekst, afbeeldingen en/of video’s tot sliders, tabellen en contactformulieren. Alles is ook tot in de puntjes naar jouw smaak te stijlen en je kan er mooie effecten aan toe voegen. Op de website van Elegant Themes staan ook vele video’s en documentatie om alles te leren over het werken met dit thema. Er zijn niet voor niets al meer dan 800.000 gebruikers wereldwijd!

Ook voor Divi zijn er net als voor WordPress zelf vele uitbreidingen en plug-ins te koop om nog meer functionaliteiten te kunnen inbouwen. Sommigen zijn gratis, maar helaas niet allemaal. Ook het Divi thema zelf is, zoals ik al eerder zei, een Premium thema en dus niet gratis. De kosten zijn $ 89,- per jaar of $ 249,- voor een levenslange licentie. Kies je er echter voor om mij jou te laten helpen met de ontwikkeling van jouw nieuwe website, dan krijg je van mij dit thema er gratis bij!

Elegant Themes biedt daarna ook een Divi-achtig thema aan speciaal voor bloggers: Extra theme. Deze gebruik ik op deze website. Als jij hulp wilt bij het maken van een nieuwe website, neem dan contact met mij op!