Zoals velen van jullie wel weten, zit ik al aanzienlijke tijd door persoonlijke redenen werkloos thuis. Zoals jullie ook vast wel kunnen begrijpen, is het alleen thuis zitten, terwijl manlief aan het werk is, af en toe geen pretje en best eenzaam. Daarom ging ik op een gegeven moment op zoek naar manieren om te netwerken, nieuwe mensen te leren kennen en om even het huis uit te kunnen. Ik besloot dat de drempel het laagst zou zijn als ik me om te beginnen op vrouwennetwerken zou richten. Ik had wat zitten googlen en was wat netwerken tegen gekomen, maar was er op dat moment nog niet uit, wat nou het beste bij mij paste, dus ondernam ik nog geen actie om me ook echt ergens aan te melden.

Women Inc.
Een paar weken later was ik met mijn moeder, tantes en nichtje op de Huishoudbeurs en stond daar een stand van deWomen Inc vrouwennetwerkorganisatie Women Inc. Deze was ik in mijn zoektocht ook tegen gekomen en sprak mij toen erg aan. Het nadeel op dat moment was dat ze inschrijfgeld vroegen en ik toen nog niet zeker wist of het echt iets voor mij zou zijn, dus wilde ik nog niet gaan betalen.
Maar toen ik op de Huishoudbeurs bij de stand kwam, werd ik leuk verrast met het feit dat ze op die dag voor nieuwe inschrijvingen geen inschrijfgeld vroegen. Toen heb ik mij dus maar gelijk ingeschreven.
Immers had ik nu niks meer te verliezen. Via de nieuwsbrief en website word je door Women Inc. op de hoogte gehouden van evenementen die zij organiseren en acties die zij ondernemen in de strijd naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Via één van de nieuwsbrieven werd ik ook gewezen op een reeks bijeenkomsten voor vrouwen in samenwerking met de gemeente Delft.

Tafel van één.
de tafel van éénDe Tafel van één is een initiatief van Women Inc. in samenwerking met een aantal gemeenten in Nederland. De Tafel van één is gericht op vrouwen die thuis zitten, maar graag weer iets willen gaan doen en niet goed weten wat ze willen en/of hoe ze dat moeten aanpakken. De Tafel van één bestaat uit vijf bijeenkomsten waarbij de vrouwen aan een tafelgesprek deelnemen. Één tafel bestaat uit een vast groepje vrouwen en een tafelbuddy die alles een beetje coördineert, maar zelf ook deelneemt. Door het stellen van vragen, het luisteren naar anderen en het krijgen van feedback, kom je er langzaam maar zeker steeds beter achter wat je wilt en wat bij je past. Dit kan voor iedereen anders zijn, of dit nu betaald werk is, of vrijwilligerswerk of een nieuwe hobby.

Ik heb deelgenomen aan de Tafel van één reeks in Delft in maart/april. Mijn ervaring met de Tafel van één is zeer positief. Het is zeer laagdrempelig, doordat het ten eerste gratis is en daarnaast zitten de deelnemende vrouwen allemaal in ongeveer hetzelfde schuitje. Je komt er achter dat iedereen op zijn manier ook met problemen kampt en je wordt zelf niet beoordeeld om hetgeen wat jij deelt over jouw problemen. De vrouwen zijn allemaal op zoek naar nieuwe contacten, een nieuw netwerk en naar nieuwe inzichten over zichzelf en hun situatie. Mijn tafelgenootjes zaten allemaal in zeer verschillende situaties, maar het was erg gezellig en ik heb echt het gevoel een band opgebouwd te hebben doordat je lief en leed met elkaar deelt.

Zij aan Zet.
logoAls vervolg op de Tafel van één worden er ook workshops over solliciteren en (netwerk)bijeenkomsten georganiseerd in Delft door Zij aan Zet. Zij aan Zet is een nieuw platform voor vrouwen die op zoek zijn naar werk en willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zij aan Zet is voor en door vrouwen opgericht. Het is een plek voor het uitwisselen van kennis, ervaring, talenten en vooral elkaar inspireren. Het wordt geleid door (werkloze) vrijwilligsters in samenwerking met een contactpersoon van de Gemeente Delft.

De bijeenkomsten die door Zij aan Zet worden georganiseerd zijn net zo laagdrempelig als de Tafel van één en zijn eveneens gratis te bezoeken. De bijeenkomsten draaien om het gezellig bij elkaar komen van vrouwen onderling, maar ook om tegelijk meer te leren over jezelf en de arbeidsmarkt en hoe je deze kan benaderen. Ik ben nu zelf naar twee bijeenkomsten geweest en ook deze zijn mij erg goed bevallen. Ik heb weer leuke vrouwen ontmoet, contacten gelegd en nieuwe inzichten opgedaan. Verder heb ik mij ook als vrijwilliger aangemeld om na de zomervakantie ook mee te gaan denken over de nieuwe bijeenkomsten en voor het maken van een website voor Zij aan Zet. Dus…. wordt vervolgd!

Ik raad iedereen, maar vooral alle vrouwen, die thuis zit(ten) aan om ook jezelf aan te melden bij een netwerk en wat bijeenkomsten te bezoeken. Veel mensen vinden te een beetje eng om zomaar ergens alleen naar toe te gaan (ik ook!), maar onthoudt dan dat alle mensen die naar die bijeenkomsten komen daar alleen heen komen en dat je niks te verliezen hebt. Het helpt je om uit jouw schulp te kruipen en je hebt tenminste weer contact met mensen en je bent even het huis uit.

Als je meer wilt weten of meer over mijn ervaringen wilt horen, laat het me dan gewoon even weten…